Култура

Николай Корчев стана лице на плакат, рекламиращ испански фолклорен фестивал

Ликът на един от най-добрите хореографи във Велико Търново и създател на една от най-големите танцови формации „Плетеница” Николай Корчев се появи на рекламен плакат на Международен фолклорен фестивал в Испания, който ще се проведе тази събота. Разбрал за това съвсем случайно, когато го отбелязали в публикация във Фейсбук.

За мен това беше много приятна изненада. Испания ми е една от любимите дестинации. Винаги желана за пътувания, почивка и участие във фолклорни фестивали. През 2013 или 2014 година участвах в този форум във Валядолид, град, близо до столицата Мадрид. Тогава бях част от фолклорна формация „Сидер войвода” в Горна Оряховица. Тогава ме избраха за „Мистър фестивал”. След това испанската група е идвала няколко пъти у нас за участие във фестивала „Ряховче”. Така с годините сме си създали добри приятелски отношения. Харесваме си снимки, публикации, уважаваме нещата, които правим”, спомня си Нико. Допълва, че испанците са позитивни и лъчезарни хора. Ето защо може би неговият позитивизъм по време на пандемия, когато с месеци залите бяха затворени, ги е впечатлил и са се сетили за него.

Това ми и написаха. Много са чудили кого да изберат и са се сетили за мен. Така са ме избрали за лице XIII-ото издание на фестивала. В Испания  плакатът е важен. Това е визията на целия форум. Така се достига до групите, публиката. Плакатът е от основно значение. Това е цялостното представяне на фестивала. Обещаха да ми го изпратят на хартия скоро. За първи път ми стана толкова приятно, някой да ме отбележи в снимка в социалната мрежа Фейсбук. Стана ми изключително приятно, че тези хора, мои приятели, които не съм виждал от толкова години, са се сетили за мен”, развълнувано обяснява известният хореограф.

И е доволен, че ще може да присъства на фестивала в Испания дори и на снимка.

Кремена Крумова – Попова