Култура Любопитно

„Нике – играта и победата“ ви кани на фестивал

Третото издание на Античния римски фестивал „Нике – играта и победата” ще се проведе на 25 и 26 август, информира кметът на великотърновското село Никюп Йорданка Атанасова. Мястото е архитектурно – историческият резерват Никополис ад Иструм.

През първия фестивален ден ще се организират занаятчийски пазар, ателиета за демонстрации на римски настолни игри, римска мода и прически, игра с публиката. Ще бъдат пресъздадени основаването на града – ритуали, римо-дакийски войни с демонстрация на екипировка, бойни построения и битки, римски процес, робски пазар и гладиаторски боеве, посрещане на император Каракала с демонстрация на спортни игри.

Римска кухня и демонстрации ще има с Радослав Машков – Мастер шеф във верига ресторанти във Велико Търново. Вечерта ще завърши с шоу – античен театър, рецитал на антична поезия и концерт на група „Ериней”, които ще свирят на старинни музикални инструменти и музикални изпълнения на латински и старогръцки език.

През втория ден  ще бъде късноантичната възстановка – епизод от римо-готските войни и представяне на мисионерската дейност на Вулфила. Сценарист е Владимир Попов.

Организатори на Античния римски фестивал са Сдружение „Бъдеще за Никюп”, Община Велико Търново, РИМ Велико Търново, Кметство с. Никюп.