Култура

Не е нужен „зелен сертификат“ за посещение в библиотеката

Не е нужен „зелен сертификат” за посещение в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” – Велико Търново, увери директорът й доц. д-р Калина Иванова. Като културна институция тя не попада в заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Важат старите противоепидемичните мерки – в читалнята и отделите на библиотеката да се влиза с защитна маска за лице и да се спазва нужната дистанция.

В културната институция се дезинфекцира три пъти на ден.

Зелен сертификат“ важи за всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на граждани, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма.

В университетите се допуска присъствено обучение на студентите само при условие на „зелен сертификат“. Преценката остава на съответния университет дали занятията да продължат присъствено или да са онлайн, но ако изберат да бъде присъствено, то трябва да бъде при спазване на изискванията за наличие на „зелен сертификат“.