Денят

Днес ученици сурвакат в институции във Велико Търново по повод Василица

Вечер на ромската култура проведе снощи в клуб ТАМ в старата столица Център „Амалипе”. Повод за празничната среща е Василица – ромската Нова година. Днес ученици сурвакат за здраве в различни институции във Велико Търново  – Областната администрация, МДТ „Константин Кисимов”, Регионално управление на образованието, Регионална здравна инспекция, Бюрото по труда, Регионална дирекция „Социално подпомагане”.

Български и ромски сурвакари по повод празника Василица ще приемат на 15 януари вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на външните работи, труда и социалната политика, отбраната, здравеопазването, заместник-министрите на образованието и науката, младежта и спорта, председателят на Народното събрание, омбудсманът Мая Манолова, посланиците на САЩ, Великобритания, Дания, Австрия, Белгия, Испания, Франция, ЮАР и Индия.

Инициативите в София и цялата страна са част от национална кампания, организирана от Център „Амалипе“, общностни центрове и училища от цяла България, чиято цел е отбелязване и популяризиране на празника Василица – Ромската Нова година. Кампанията дава възможност на сурвакари от училища от цялата страна да пожелаят здраве и берекет с традициите на ромския и българския фолклор.