Култура Политика

Необходимо е оптимизиране на Закона за народните читалище, смята депутатът Калин Вельов

Необходимо е отваряне и оптимизиране на Закона за народните читалища. Това каза на пресконференция във Велико Търново народният представител от ГЕРБ Калин Вельов. Той и колегата му Станислава Стоянова провеждат днес в старата столица срещи с представители на културата и изкуствата. Разговорите започнаха от НЧ „Искра“ с читалищни дейци. Начините за получаване на допълнително финансиране за дейност и обновление на сградния фонд, са били основните въпроси, поставени пред депутатите. „Тази тема се повдига на всяка моя среща. Затова смятам, че законът за читалищата трябва да се отвори, тъй като не е тайна – има много регистрирани читалища в България, но те не извършват никаква дейност, а са консуматор на държавния бюджет“, отбеляза Вельов. Според него по-големите галерии, музеи, читалища могат да кандидатстват за ремонт на материалната си база  чрез общините с проекти към Плана за възстановяване от COVID – 19. „Там в графата енергийна ефективност има немалък бюджет, който засяга не само външна изолация, но и вътрешна топлоизолация, дограма, подово отопление, осветление. Ще бъдат оценявани по-основните, разпознати от общината културни институти. На този етап няма как слънцето да огрее едновременно към всички, но е важно всички по линията да сме много активни. Трябва да има генерално отношение към сектора и помощ към културните субекти, защото голяма част от тях извършват стойностна и ценна дейност и имат нужда от помощ“, коментира Калин Вельов.

Той посочи, че държавата и общините могат да съдействат на свободните артисти за достъп до големите държавни сцени и пространства. „За това е нужен диалог по оста Министерство на културата – Националното сдружение на общините – представителните артистични организации, както и подкрепата на националните медии“, каза Вельов и призова творците на свободна практика да бъдат по-активни и да кандидатстват с проекти пред Министерство на културата и Национален фонд „Култура“. През 2020 година  артистите извъндържавните културни институции са били подкрепени с 22 млн. лева

До края на деня депутатите ще имат срещи с актьори и музиканти от МДТ „Константин Кисимов“, с музейни и библиотечни работници, с артисти на свободна практика в НЧ „Надежда“ и с кмета на Общината Даниел Панов.

Извън работната програма Калин Вельов е порепетирал с изпълнителите от „Джуниър бенд“. Какво сподели за впечатленията си от музикантите на  Духовия оркестър при СУ „Емилиян Станев“ – може да чуете в звуковия файл.