Денят Любопитно

Немски дарители зарадваха преди Великден деца от домове във Великотърновска област

Немски дарители на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица  посетиха лечебницата, за да се запознаят как върви изпълнението на ремонтите в Детско отделение, които финансира тяхната организация „Помощ за България“. Германците са с поредно дарение за горнооряховската болница. Благодарение на близо 22 хил. лева, осигурени от фондацията, вече има напълно ремонтирани осем бокса в кърмаческия сектор на отделението по педиатрия. В още три бокса вървят довършителни работи, като за приключване на ремонта в тях до края на март, от „Помощ за България“ ще приведат още средства. Извършените дейности в боксовете са саниране, боядисване и смяна на дограмата. Гостите останаха удовлетворени от ремонтите, а домакините ги посрещнаха с почерпка и торта с надпис „Помощ за България“. Управителят на болницата д-р Иван Иванов благодари на германците Юрген Мюлер, съпругата му Риа, българският сътрудник Изабел Шимидова и още трима доброволци за поредния жест.

Благодарение на организацията, за две години бяха напълно ремонтирани санитарния възел на стойност 12 000 лева и млечната кухня, оборудвана с нов санитарен фаянс, теракота, нови шкафове и закупена бяла техника – бойлер, хладилник и микровълнова печка за около 6000 лева в Отделението по педиатрия. Дарителите от много години подпомагат домове и болни деца от великотърновска област.

При сегашната си визита те са посетили Кризисния център в Балван, където са зарадвали 12 девойки, като са им осигурили пари за дрехи, обувки и различни нужди, и са ги почерпили на пицария във Велико Търново. В Помощното училище „Теодосий Търновски“ пък са раздали над 200 пакета с лакомства за наближаващия Великден. В училището продължава и програмата „Втора закуска“, финансирана от организацията. В Дома за деца с умствена изостаналост в Илаков рът пък благодетелите са предоставили сума за закупуване на голямо количество хранителни продукти. В Елена те са се срещнали и с кмета инж. Дилян Млъзев и са посетили социалния патронаж.

В Дома за деца, лишени от родителски грижи в Ново село са дарили и монтирали огромна люлка за почивка и релакс. За нуждите на Сензорната стая за терапия са дарили сензорни и двигателни съоръжения, и материали. За питомците в Ново село германците са организирали и малък празник с барбекю сред природата.