Култура Любопитно

Нели Сукова представи дебютната си книга „Скандални досиета“ в читалище „Искра“

Дебютната си книга „Скандални досиета“ представи в читалище „Искра“ дългогодишният великотърновски журналист и криминален репортер Нели Сукова. Книгата излиза съвсем наскоро от печат, а вече има доста голям интерес към нея, стана ясно от срещата с автограф, организирана от любезните домакини от културната институция.

Севдалина Вълковска, също изявен великотърновски журналист и управител на Общинско радио Велико Търново, бе модератор на срещата и представи труда на авторката. „Осем истории и едно интервю могат да бъдат намерени в книгата. Скандални и без давност, истории от периода преди десети ноември, разследвания от времето на прехода и съвремието – досиетата-разкази са различни по своя характер, развитие и финал. В тази книга има история, има болка, има безсилие, има наглост, но и възмездие, въпроси без отговори и такива, които още търсят истината. „Скандални досиета“ поставя въпроса за престъплението и наказанието, за ефективността в работата на правораздавателната система, за болното в обществото ни –  независимо за кой период от нашето развитие става дума. Досиетата са документалистика, в тях няма художествена измислица. Те почиват на факти, събрани с къртовски труд от автора“, коментира Севдалина Вълковска.

 

„Такива тежки криминални истории се преживяват наистина много трудно“, добави в отговор на въпрос от читатели Нели Сукова и сподели, че най-разтърсващ за нея е бил случаят с убийството на двама ловни надзиратели в село Миндя през 1980 г. Това нейно разследване пък е било провокирано от анонимни обаждания в редакцията на вестник „Борба“ през 2001-2002 г.

Други, не по-малко нарушаващи душевното равновесие, са случаите на жестоко убитата търновска хандбалистка Снежана Димитрова, която завинаги остава на 20 години през 1994 г., както и този от 1998 г. на 7-годишния Никола Дачев – едно от най-жестоките и нелепи убийства на дете във Велико Търново. В книгата читателите ще намерят и интервю от 2009 г. с великотърновския бизнесмен Петър Христов, от което колеги на Нели Сукова изнасят факти за живота на вече убития чрез показен разстрел през 2018 г. търновски благодетел.

Към някои от историите Нели Сукова прилага и архивни снимки, а разказите в „Скандални досиета“ са само малка част от всички журналистически разследвания, публикувани във вестник „Борба“ през последните над 30 години.

Гергана Нинова