Култура Община

Нейко Генчев: ХГ „Борис Денев“ във Велико Търново е една от най-добрите в страната

Три проекта спечели за развиване на своята дейност ХГ „Борис Денев“ във Велико Търново, която през 2023-а с поредица от събития ще отбележи 140-годишнината на своя патрон. Първият проект е на стойност 35 хиляди лева и е към Национален фонд „Култура“ по Програмата за възстановяване и развитие на държавни, регионални и културни институти. Чрез него галерията ще направи луксозно издание на реализираната миналата година експозиция „Завръщане към Велико Търново“ с всички търновски автори, с които фондът разполага. Предвидено е изработване и на виртуален тур за тази изложба.

С друг проект към Министерството на културата в размер на 9 хиляди лева  ще бъде издаден каталог за Борис Денев. Последният, посветен на него, който не е и собственост на едноименната галерия, е бил реализиран през 1983 година. Вече три десетилетия тя не разполага със свой рекламен материал, който да я представя на културния пазар. А целият фонд от 250 творби на художника Борис Денев ще бъде представен с дигитализация на творчеството му и с виртуален тур, който вече е изработен, в рамките на третия спечелен от Галерията проект. Той е на стойност 6 хиляди лева и също е към Министерството на културата.

Няколко важни събития ще са част от отбелязване на 140-годишнината на художника Борис Денев, чието име от 2003-а с решение на Общинския съвет във Велико Търново Художествената галерия носи. Началото им поставя мащабна изложба на 7 февруари от 17.30 часа, в която ще бъдат включени 98 творби от фонда на галерията, много от които непоказвани пред широката аудитория. От тях 52 са живопис, а останалите 46 са графики. Това е така наречената временна изложба. Веднага след откриването й, ще бъде представен виртуалният тур за Борис Денев. 50 са картините на художника в постоянната експозиция, а във виртуалната  са 109. С трите вида експозиции – временна, постоянна и виртуална се обхващат всичките 250 негови творби, собственост на Художествената галерия с името му.

Ново пространство в рамките на Галерията за представяне на различни експозиции ще бъде открито за празника на града – 22 март. А в началото на юли ХГ „Борис Денев“ във Велико Търново и Съюзът на българските художници ще направят на „Шипка“ 6 в столицата съвместна представителна изложба.

За всичко това днес на специална среща споделиха заместник-кметът по културата на община Велико Търново – Нейко Генчев, директорът на Галерията – Мартин Митев и фотографът Генчо Петков, който работи по реализиране на виртуалните турове.

Борис Денев – един от най-големите български пейзажисти и най-проникновени военни художници е роден във Велико Търново на 7 февруари 1883 г. и е от известния Чоканов род. Автор е на стотици пейзажи, портрети и композиции с исторически, библейски и военни сюжети, хиляди рисунки и на 25 самостоятелни изложби. Участвал е в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, като военен художник и рисува човешките, „стаени“ моменти между затишията в сраженията, от една страна, а от друга – увековечава в стотици ескизи, скици и рисунки бойната слава на България с подвизите и саможертвата на българските войни.

Любима негова тема е Търновград с романтиката и очарованието на старинната архитектура. За своя роден град казва: “Намирам, че Търново е най-живописният град в България, който със своята странна природа ми е правил дълбоко впечатление още от детинство. От родния си град съм направил, може би, около 2000 пейзажа, но всякога го виждам пак нов и всяко ново посещение е свързано с дълбоки преживявания от природата около тоя град”.