Култура

Нейко Генчев: „Книгите са като хората – всяка има своята съдба и характер”

Великотърновското издателство „ФАБЕР” навърши 20 години през 2016-а. А равносметката е впечатляваща – над 2 700 собствени издания и над 10 хиляди книги, подготвени и отпечатани от издателството за други институции и частни клиенти от целия свят. Всеки ден на бял свят излизат по едно или две заглавия, реализирани от екипа. До миналата година „ФАБЕР” бе на трето място по обем на книжната продукция в България, но се очаква всеки момент да стане вторият книгоразпространител в страната ни, реализирал най-много на брой издания. „Книгите са като хората – всяка има своите съдба и характер”, сподели в интервю за Общинското радио собственикът на издателството Нейко Генчев.

Луксозен представителен каталог на Музея за история на София е едно от изданията, върху които работят в издателството в момента. „Изключителни експонати има, невероятно удоволствие е да се работи по тази книга, с толкова много красота, история и вълнуващи моменти, които са събрани в каталога”, коментира Нейко Генчев.

На бързи обороти и с много любов се работи в издателството, споделя Генчев. И не скрива факта, че изпитват трудности да намерят точните хора за своя екип. „При нас е трудно човек да започне работа, специално в издателската част. В печатницата са други специалистите. В издателството няма човек с по-малко от две висши образования, повечето са с три. Трябва да си специалист в много неща и да си готов да работиш много усилено, защото ние сме наистина за рекордите на Гинес – няма друго издателство, сигурен съм, което с толкова малък екип да произвежда толкова много, и то качествена продукция на високо европейско ниво”, акцентира Нейко Генчев.