Политика

Недоволните от правителството преминаха в шествие до Съдебната палата във Велико Търново

Стотици, недоволни от управлението на правителството, се събраха във Велико Търново пред паметника „Майка България” за четвърти пореден ден. Със скандирания „Оставка” и „Мафията вън” те обявиха исканията си, след което играха хоро и преминаха в протестно шествие до сградата на Съдебната палата, където Калоян Янков обясни защо искат оставката на главния прокурор Иван Гешев. „Искаме оставката на Гешев, защото Прокуратурата се превърна в бухалка и обслужва олигархичните кръгове около Пеевски и Сараите с участието на управлението на Борисов. Властта създаде бухалка от ново поколение, която се състои от Главна прокуратура и главния прокурор Гешев, КПКОНПИ – орган, целта на който е да удря високо профилни бизнесмени, хора, които мислят различно, политици. Прокуратурата не е съд, тя трябва да е отчетна на парламента и на народа”, каза Янков и подчерта, че присъства на протеста като гражданин, а не като представител на „Да, България”.

„Държавата е в разпад. Няма институция, която да е автономна. Всичко е свързано и работи в една система с неясен център. Всички финанси вървят по някакви заобиколни  кръвоносни системи, които обслужват различни тумори и изобщо няма  шанс по този начин да стигнем до някакво развитие. Това е борба за нас, не за нещо имагинерно. Бой за живот”, заяви известният реанактор от Свищов Димитър Спасов.

„Не сме тулупи. Нещата трябва да излязат вече на светло. Отказваме да ни наричат така. Искам да се събуди гражданското общество в България. На  протестите виждам безкрайно интелигентни млади хора и в това ми е надеждата, защото ние го правим за нас, за нашите деца. Стига сме ги гонили.  Мястото им е тук, нека тези корупции и схеми да спрат. Безумие е”, допълни съпругата на Димитър – Ана Спасова.

Идеята да се хванат на хоро дойде от ръководителя на „Плетеница” Николай Корчев. 24-годишният хореограф, сподели, че е останал в България, защото иска да работи и да твори в страната. „През последните седмици видяхме подпорни стени, всякакви стени от полицаи. Аз работя от 19-годишен и не спирам да се блъскам  в тези стени. Крайно време е т.нар. стена да падне и да дойде онова време, което хората са чакали преди 30 години. Не съм живял тогава. Живея сега и не ми харесва. Работя 7 дни в седмицата, плащам си наемите, осигуровките. Старая се да бъда честен и съм честен и подлежа на всякакъв вид проверки, защото съм честен. Не искам това. Искам да живея свободно и спокойно”, отбеляза Корчев.

Освен жители на Велико Търново в протеста се включи и група с млади хора  от Долна Оряховица.