Политика

Неглижира се работата на Народното събрание, смятат търновските депутати от БСП

Не е проведена нито една структурна реформа по чувствителните сектори за България, каквито са здравеопазването, образованието, правосъдната система, борбата с корупция, заяви пред журналисти Весела Лечева. „Основните ни изводи са, че се потъпква държавността, заобикалят се институциите и най-вече висшият орган на управление Народното събрание. Решенията се вземат извън парламента. Това го показват поредните постановления на Министерския съвет, с които се финансират удобните за нас общини. За един час бяха изразходени 700 милиона лева, без да се чуе гласът на опозицията за наложения мораториум върху иновативните лекарства. Трябваше да се отделят 25 милиона лева. Затова основният извод е, че се неглижира работата на Народното събрание”, коментира Лечева.

Корупцията е най-големият проблем за държавата, смятат социалистите. Затова на 17 януари внасят вот на недоверие към правителството с главна тема – корупцията. „Проблем, който изкривява икономиката, изяжда доходите на хората и е причина да няма инвестиции в страната”, посочи народният представител. По нейни думи обвиненията, че опозицията действа деструктивно са безпочвени. „За нас председателството не означава, че политическият живот в България трябва да спре. Напротив, ние сме длъжни да покажем на европейските комисари как се разходват парите на европейските данъкоплатци, да покажем най-чувствителната тема – ниските доходи на населението, което  живее на прага на бедността”.

25 законопроекта е внесла за 7 месеца парламентарната група на „БСП за България”, по които е имало обсъждания. Повечето от тях са отхвърлени и не са приети не защото не са добри и необходими, а защото са на опозицията, отчете  Валентин Ламбев. Според него вотът е възможност БСП да изрази своите позиции и да настоява за конкретни мерки, които не вижда в сегашния антикорупционен закон.

Колегата на Ламбев – Явор Божанков – посочи, че никой досега не е направил анализ защо например дирекция „Антикорупция” при ДАНС не е постигнала желания от обществото резултат и не е оценено колко ще струва създаването на новите териториални органи. „Ще мине една година, докато установим, че механичен сбор от органи не довежда до резултат”, отбеляза Божанков.