Коментари

Невен Боянов: Наградата е отличие и за Клуба на програмистите

Той е един от малкото търновци, ръкували се с президента Румен Радев, особено по такъв хубав повод. „По принцип е така, но аз приемам тази награда, като признание от институцията, не лично от конкретния човек”, коментира Невен Боянов и подчертава, че у нас е важно да признаваме институциите, без значение, кой ги представлява в дадения момент.

По думите му, отличието е отличие и за Клуба на програмистите във Велико Търново. „Благодарение на клуба успяхме да развием някаква среда, за да може да се случват тези неща”, категоричен е Невен. А „нещата” са поредица IT-събития, хакатони, курсове за начинаещи, не на последно място добро партньорство със специалност „Софтуерно инженерство” във ВТУ. Всички тези инициативи са направили впечатление на организаторите от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“. „Как точно са ни открили – не знам, може би чрез някоя от тези ни прояви. Представихме продукта и концепцията на #ТИНУЗАВЪР на интервю, обяснихме защо го правим, какви са ни целите, плановете за бъдеще, а после тази информация е била предадена на журито”, разказа специалистът. Около месец по-късно – наградата е факт. Това, което се е харесало е новият подход към образованието – интердисциплинарни връзки между различните предмети. „Това дори в университета не се прави, всичко се изучава по отделно. Време е отново да комбинираме науките”, категоричен е отличеният програмист, който припомня, че тази „новост” е добре позната още на древните гърци, а върховете на тяхната култура са безспорни.

И действително, дигиталните технологии на 21 в., неочаквано, но все по-често ни връщат към философското мислене. Ако човек иска да напредва в тази област, трябва да е наясно, че сферата, възприемана погрешно най-често като суха техничарска материя, е всъщност най-вече творчество. Често занаятът, „майсторлъкът”, остава на заден план. За да създадеш добър продукт е необходимо да прилагаш знания, да вземаш или директно да създаваш решения, базирани на много по-широки познания. „Те включват не само техническата област или природните науки, могат да включват дори психология”, коментира Боянов.

Технологиите направиха света плосък, както е плосък монитора на устройството, което държим в ръцете си в момента. Знаем какво се случва в реално време и по най-отдалечените кътчета на света, а конкуренцията е огромна.