Образование

НВУ участва в най-мащабното международно учение на НАТО по киберсигурност

Като безапелационен лидер в една от сюжетните линии завърши участието си в най-мащабното международно учение на НАТО по киберсигурност екипът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“. 12 преподаватели и курсанти са се включили в учението, заедно с представители на всички държави, членки на НАТО и държави – партньорки на Алианса. От България, в решаването на казусите са участвали фирми от IT сектора, експерти от Министерството на отбраната и Института по отбрана.

„Учението тази година беше проведено в среда на изградена виртуална инфраструктура CyberRange, а екипите, които представяха България, отработваха задачите чрез специално разработен киберполигон на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“. Според сценария, занятието преминава по пет сюжетни линии и всяка държава участва и в петте сюжетни линии. За да бъде максимално ефективна и екипна работата на българските участници, по всяка сюжетна линия беше назначен ръководител. Неговата задача беше свързана с това да изготвя докладите и анализите, да докладва по брифингите и, разбира се, да организира целия екип“, обяснява старши лейтенант Радостин Димов, определен за общ ръководител по една от сюжетните линии.

Заедно с него в отбора на факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ в занятието са участвали проф. д.н. Жанета Савова-Ташева, майор Красимир Славянов, майор Линко Николов, курсант-старшина Любослав Бочев, курсант-старшина Иван Савов, курсант-старшина Светлозар Петров, курсант старши сержант Мишо Панайотов, курсант старши сержант Румяна Руменова, курсант-сержант Александър Смилянов, курсант-сержант Весела Дачева и курсант младши сержант Николай Колев.

„Част от информацията не може да бъде споделена, тъй като става дума за международно учение на НАТО по киберсигурност. Но глобалната цел на занятието е да се повиши координацията и оперативната съвместимост на национално и международно ниво, както и повишаване на уменията на екипите за реакция при настъпване на киберинциденти и пробиви в сигурността. Нашият екип получи задача за разследване на настъпил киберинцидент и анализ на извършена кибератака, компрометирала обекти от критичната инфраструктура. За целта трябваше да разберем как е извършена атаката, как е настъпил пробивът, каква е технологията, по която това се е случило, както и да предприемем действия и мерки за подобряване на защитата“, допълва ст. лейт. Димов. И уточнява, че планирането на занятието започва шест месеца преди седмицата за техническо отработване на задачите от екипите. След завършване на учението всяка държава прави разбор, в който се отчитат изпълнението на целите и се оценяват действията на екипите по различните задачи. Това учение на НАТО се провежда ежегодно, а домакин тази година беше Естония.

Отборът на България е завършил учението като абсолютен лидер именно по задачата, която ст. лейт. Димов е ръководил. „Много съм горд с тази констатация, но най-вече съм горд с нашите курсанти. Те са атестат за труда ни и огледало на нашата работа. Анализите показват, че нашият екип се е справил отлично и представянето на курсантите е безапелационно. Курсантите доказаха, че по нищо не отстъпват на техните колеги от останалите страни членки, дори могат да бъдат пример за екипна работа и технически умения. Успели сме да открием всичко важно по задачата. Всички колеги признаха, че голямата изненада в тазгодишното занятие са курсантите, а това е наистина огромен успех за Националния военен университет, и повишава неговия имидж и авторитет на международно ниво“, коментира ст. лейт. Димов.