Образование

НВУ възстановява оригиналната номерация на випуските си от Освобождението

С богата културна програма най-старият университет в България – НВУ „Васил Левски” отбелязва своя 140-ти юбилей през настоящата година. По случая ще бъде открита паметна плоча на Централния военен клуб в София, където е бил основан първият столичен район на военното училище. Патрон на празненствата през ноември ще бъде военният министър Красимир Каракачанов, който със заповед е утвърдил да бъде възстановена номерацията на випуските, започнала от основаването на първото у нас военно училище. Това сподели началникът на университета – бриг. г-л Пламен Богданов. Имало е години без випуски, имало е и такива с по няколко, но тази година, на връх 140-та годишнина завършва 140-ят випуск „Христо Ботев”, уточни още той.

Научна конференция посветена на юбилея вече се проведе в авиационния факултет в Долна Митрополия, на беляковския полигон в Търново пък бе организиран ден на отворените врати. Над 1300 ученици и гости на университета, любопитни да се докоснат от близо до техниката и въоръжението на НВУ посетиха събитието. На 15 и 16 май висшето училище домакинства Държавния общоармейски шампионат по стрелба с Макаров.

В края на октомври, при клетвата на поредния випуск курсанти предстои още една демонстрация на въоръжение и техника, а в Шумен ще се свика Международна научна конференция. Там отново ще бъдат организирани демонстративни стрелби с леко стрелково оръжие и артилерийски системи на полигон Марково. Едновременно с това, през цялото лято се готви карта на военното образование у нас. На нея ще бъдат показани дислокациите на всички военни учебни заведения в страната от 1878 г. до наши дни. Ще бъдат поднесени и венци на гробовете на бивши началници на НВУ. Пръст от общо пет стари района на военното училище, намирали се в Пловдив, София и Велико Търново ще бъде събрана в капсули и положена в музея на университета. Кулминацията на честванията ще бъде на 26 ноември, когато започва и международна седмица, посветена на годишнината. „140 години военно образование” е мотото на замисляната за 27-28 ноември научна конференция, която ще отчете традициите и перспективите в тази насока.