Образование

НВУ „Васил Левски“ чества 142 години военно образование в България

С тържествени ритуали НВУ „Васил Левски“  отбеляза своя празник и 142 г. военно образование в България. За официалните церемонии във висшето училище пристигнаха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Празникът започна с богослужение и полагане на пръст в криптата на храма „Свети седмочисленици“ от Германско-българското гробище в Прилеп и от Паметника на капитаните в Сливница и Гургулят.

„Тук вие получавате  образование не само за командири.  Вие получавате възможност да се изградите като лидери не само на своите войници и подчинени, но и като лидери в българското общество, стожери на българщината, на българския национален интерес, на българския дух, благодарение на който българската държава съществува и днес“. Това подчерта вицепремиерът Красимир Каракачанов в приветствието си по случай празника на Националния военен университет.

По думите му малко са онези политици, намерили място в българската история със своите дела, но стотици хиляди са българските воини, благодарение на които България съществува. „Благодарение на техния героизъм, дела и гениално ръководство, сме записали най-гордите страници в българската история“, посочи той.  Министър Каракачанов отбеляза пред курсантите че учат в едно от най-елитните военни учебни заведения не само в България, а и в Европа.

„Получавате подготовка, с която утре ще се гордеят не само вашите подчинени и вашите родители, а и цялата българска нация. Защото няма друго в дългата българска история, на което да сме разчитали, за да съществуваме като народ и държава, освен силата и духа на българския войник и неговите командири и офицери“, каза още министърът на отбраната. По повод актуалната пандемична обстановка, той се обърна към курсантите с думите: „Не се страхувайте от тази пандемия. Знам, че за пореден път се налага да живеете изолирано във военното училище. Но повярвайте ми, пред вас като бъдещи командири предстоят много по-сериозни изпитания, които съм убеден, че както и това вие ще преодолеете със силен дух“.

Ректорът на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов изтъкна в словото си, че за 142 години Университетът се е утвърдил като основното висше военно учебно заведение, подготвящо кадри за Българската армия и Министерството на отбраната.

Курсантите и студентите бяха приветствани и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който ги поздрави с избора им на професията „защитник на Родината“.

„Да завършиш висше военно училище е предизвикателство. Още по-голямо предизвикателство е да го завършиш в условията на здравна пандемия. Нови предизвикателства предстоят и от това, че този процес е пряко свързан с модернизацията на Българската армия“, каза адмирал Ефтимов.

Той заяви, че приоритетна задача и основна отговорност на военното ръководство и на военнослужещите от всички нива е превръщането на отделения финансов ресурс от държавата в реални, адекватни отбранителни способности. „Разчитаме на вас да бъдете мозъкът и двигателят на този процес, за да бъде Българската армия достоен гарант на независимостта и териториалната цялост на нашата Родина“, обърна се началникът на отбраната към курсантите. Той ги призова да учат, да усвояват успешно учебния материал и да възпитават професионалните си качества, за да бъдат готови да се влеят в редиците на Българската армия, адекватни на съвременната динамична и сложна среда на сигурност.

По-късно в Първи корпус бе открит и осветен кабинет на името на Гоце Делчев по инициатива на търновски депутати. „Художествената част е създадена с дарения на народни представители от ВМРО и на Станислав Стоянов от ГЕРБ. Автор на бюста на Гоце Делчев е скулпторът Борис Борисов“, обясни доц. Милен Михов.