Култура Образование

НВУ „Васил Левски“ и МДТ „Константин Кисимов“ ще си сътрудничат

Курсанти, сержанти, кадети, войници, офицери и цивилни служители на Националния военен университет „Васил Левски“ гледаха спектакъла „Не сме от тях“ на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Близо 400 бъдещи офицери, техните командири и ръководен състав на Военния университет се забавляваха с героите на Чудомир. Минути преди да започне представлението, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов и директорът на театъра Васил Вълчев подписаха договор за сътрудничество.

„Уважаеми офицери, сержанти, курсанти, кадети и войници, добре дошли във великотърновския храм на Мелпомена – Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Театърът, който през този сезон чества две големи годишнини – 70 г. от създаването на драматичния театър, и 50 г. от създаването на музикално-драматичната трупа. Адмирирам инициативата на бригаден генерал Иван Маламов, защото това е инициатива, която създава условия за вашето духовно възпитание, израстване и формиране като бъдещи български офицери. Нашият театър носи белезите на уникален културен институт, в който работят реално два театъра – драматичен и музикален. Идеята ни е да ви запознаем постепенно с всички жанрове на сценичното изкуство. Жанрове, които като репертоар театърът ни покрива – драматични постановки, каквато ще гледате тази вечер, опери, оперети, мюзикъли, концерти в различни жанрове“, каза директорът на театъра Васил Вълчев.

„Искам да ви припомня мисията на Националния военен университет, а тя е да изгражда умствено, физически и психически своите възпитаници, да ги приобщава към идеалите на родолюбие, чест и достойнство, да ги формира като личности и да ги изгражда като лидери. Наш основен приоритет е възпитанието ви в ценностите, които ще ви изградят като лидери и ще ви направят достойни офицери и българи. Затова смятам, че този тип договори са богатство. Богатство, защото българският театър е създаден още преди да бъде освободена България. От тогава той възпитава народа ни и съм убеден, че театърът ще разшири и вашия кръгозор. Сигурен съм, че след тази вечер, всеки от вас ще си намери своята голяма или малка причина да посещава театъра. Не забравяйте, че ние, войните от Българската армия, освен по конституция, и морално сме задължени да пазим нашата родина. Можем да го правим пълноценно, когато познаваме богатствата на родината си, театърът е такова богатство.“, каза бригаден генерал Иван Маламов.

Всички обучаеми в Националния военен университет преминаха в строй по главната улица на Велико Търново и влязоха в сградата на театъра, облечени в парадните си униформи.