Образование

НВУ „Васил Левски“ даде старт на Годишната университетска научна конференция

415 автори с над 300 доклада участват в Годишната университетска конференция, която започна днес в НВУ „Васил Левски“. Тази година форумът е под мотото „История, традиции, бъдеще“ и е посветен на 20-годишнината от създаването на Националния военен университет „Васил Левски“. Организатор е Институтът „Научноизследователска и иновационна дейност“ във Военния университет.

Пет са научните направления, в които авторите са представили своите доклади и това са: сигурност и отбрана, технически науки, природо-математически науки, педагогически и хуманитарни науки и социални, стопански и правни науки. Годишната университетска конференция е с доказан съществен принос за популяризиране на научноизследователската и иновационна дейност, осигуряваща възможности на учените за разпространение на научни резултати. Форумът ще продължи два дни. След това всички доклади ще бъдат издадени в сборник.

„Скъпи гости, колеги и приятели, ние, в Националния военен университет, имаме съзнание за историческата мисия на нашата работа. Имаме и примера на нашите предци, които са ни бранили и са побеждавали в славни битки. Вярваме, че с техния пример и нашите усилия да укрепваме, развиваме и разширяваме Българската армия с все повече обучени от нас офицери, ще създадем условия за нейния бъдещ просперитет. Затова и мотото, под което отбелязваме нашите 20 години, е „История, настояще, бъдеще“. Благодаря ви, че днес сте тук и съм уверен, че заедно ще станем свидетели на успешни и изключително приложими в близко бъдеше технологични и научни постижения, иновации, открития в подкрепа на националните интереси за една по-силна, съвременна българска армия, и в полза на обществото ни като цяло. Никога не се съмнявайте, че малка група от мислещи и отдадени на каузата си хора, може да направи чудеса. В много от историческите ни моменти това са чудеса от храброст, а днес мислещите и отдадени млади хора правят научни открития и чудеса в научния свят. Утре точно те ще променят света към по-добро“, каза в словото си при откриването на конференцията началникът на Национален военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.