Денят

На 9 август се отбелязва Денят на любителите на книги

Инициативата за провеждането на Деня е американска. В САЩ датата се нарича: „Национален ден на любителите на книги“. Понякога събитието се отбелязва в първата събота на ноември, но по-често е на 9 август. Празникът е за всички, които обичат хартиените издания, независимо в кой жанр са те. По света, освен четенето, на този ден се насърчава и търсенето на любими места за прочитане на книга.

По повод 9 август някои сайтове връщат чиателите си в отминали етапи от развитието на книгата, припомняйки че страниците на първите книги са били от пергамент, кориците от дърво, облечено в кожа и със закопчалки, пришити към тях. Освен това обществените библиотеки, подобни на съвременните, са се зародили през Средновековието и в тях някога лавиците са били заковани срещу кражби.

Други, като „Хъфингтън поуст“, имат материал в архива си за любимите първи книги на известни съвременни американски автори. Например Елизабет Гилбърт е обичала като дете „Най-гладната гъсеница“ от Ерик Карл. Карл е известен американски илюстратор, който създава книжката за гладната гъсеница през далечната вече 1969 г. Историяата за насекомото има и съвременна 3D анимирана версия.

Колсън Уайтхед пък харесвал като дете „Нощна смяна“ на Стивън Кинг.

Сайтът „Парад“ пък излиза с материала за 10-те най-велики четива за Националния ден на любителите на книги през 2016-та. В класацията са заглавията: „Ана Каренина“, „Книгата, която е нещо повече“ на издателство „W.W. Norton & Company“, „Аферата Хамилтън“, „Хари Потър и прокълнатото дете“, която чупи рекорди по продажби напоследък, „Един проблем по-малко за теб“, „Новоизлюпеното“, „Тъмна материя“, „Късметът на Кавендън“, „Убийствен поглед“ и „Джон Ленън срещу САЩ“.

Според друга класация, която раглежда статистиката за най-продаваните книги в света, „Повест за два града” на Чарлз Дикенс води в подреждането с продадени над 200 милиона копия. Следват „Властелинът на пръстените” на Дж. Р. Р. Толкин, с продадени 150 милиона копия и „Малкият принц” на Антоан Дьо Сент-Екзюпери с продадени 140 милиона копия.