Образование

И на 80 години Светлана Арнаудова продължава да преподава пиано в Младежкия дом

Светлана Арнаудова – преподавател по пиано в Младежкия дом във Велико Търново, навърши на 19 септември 80 години и продължава да обучава свои възпитаници. Нейната рецепта за успех в педагогическата работа е да обичаш децата, професията си, да си всеотдаен и да си горд, че даваш лептата си за интелектуалното и творческото израстване на подрастващите.

Тя свири на пиано от дете. Първите две години се упражнява при съседите, после вече има и собствено пиано. Иска да стане лекар, но майка й я съветва да размисли дали музикалното образование няма да е по-добро за нея. Светлата променя решението си и продължава в Музикалното училище в Челябинск в Южен Урал на Русия. След завършване на Музикалната академия в Екатерининбург, тя се завръща в родния град и в своето училище вече като преподавател. В България е повече от 50 години. Отдава ги на младите таланти, на децата, които тръгват по нейните стъпки в музиката. Някои изучават инструмента за обща култура, а други, макар и малко, й се посвещават. Нейни възпитаници работят като музиканти в САЩ, Германия, Белгия… Трима вече са преподаватели по пиано във Велико Търново.

Според Светлана Арнаудова обучението по пиано е най-добре да започне на 6-годишна възраст. Почти всичките й възпитаници свирят при нея до 11 клас или до завършване на училище. Около 6 – 7-ми клас при някои се появява разколебаване, но ако с тях се проведе разговор от преподавателя и родителите по подходящия начин, обикновено продължават заниманията си. Възпитаниците на Светлана Арнаудова са десетки. Своите знания и умения тя продължава да предава и днес, на 80 години. Убедена е, че музиката развива не само интелигентността, но и емоциите, затова е щастлива, че е обогатила общата култура на поредица поколения.