Денят Политика

На 29 май1989 г. Тодор Живков призовава Турция да отвори границите си за български емигранти

На 29 май 1989 г. председателят на Държавния съвет Тодор Живков призовава Турция да отвори границите си за български емигранти. Изявлението му е излъчено по БНР и БНТ.

От „Голямата екскурзия” са засегнатите около 360 000 души, които са принудени да изоставят домовете си. На 3 юни турската държава отваря границата си и това довежда до мащабна миграционна вълна през летните месеци на 1989 г. Въпреки уверенията от страна на управляващите Турция не е готова да приеме голяма изселническа вълна на територията си. На българо-турската граница се възцарява хаос и на 21 август преминаването на превозни средства и хора е спряно от турските власти.

Българската държава спомага за протичането на „голямата екскурзия” чрез гласуваните от Народното събрание на 10 май 1989 г. облекчения за пътуванията в чужбина, правото на задграничен паспорт за гражданите и промени в Наказателния кодекс. Те се изискват от Хелзинкските договорености.

Законът за задгранични паспорти влиза в сила от 1 септември, но събитията се развиват стремително и се налага да бъдат използвани от българските турци още в началото на юни. От промените се възползват между 300-400 000 граждани на България. В Народното събрание на 1 август е внесена протестна декларация на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството срещу прогонването на българските турци.

В резултат на масовото изселване в България се появяват икономически и социални проблеми, тъй като цели села и области се обезлюдяват напълно или частично. Местната промишленост изпитва затруднения, а също и големи индустриални предприятия в страната и в транспорта, където работят и български турци. Налага се българските власти да организират прибирането на реколтата в обезюдените райони с помощта на бригадири – войници и ученици.

Още през 1984 г. Централният комитет на Българската комунистическа партия взема решение за изпълнение на програма за насилствена смяна на имената на българските турци и българските мюсюлмани. Тази програма остава в историята като „Възродителен процес”, при който около 850 000 българи и турци са задължени да променят арабо-турската си именна система.

Наред с това е забранено носенето на шалвари от жените и черни такета с „антенки” за мъжете. Сватбите и погребалните ритуали не бива да се извършват според ислямските традиции. Забранява се честването на основните мюсюлмански празници Рамазан байрам и Курбан байрам, както и правото да се говори на турски език.

Всъщност някои историци отхвърлят връзката между Възродителния процес и Голямата екскурзия, тъй като между двете събития има четири годишен период, протекъл без размирици и проблеми. Но още през 1985 г. става ясно, че идеята за масово изселване не е чужда на Тодор Живков, след думите му, че „турските власти категорично не се съгласяват по въпроса за изселването, а ние сме заинтересовани да се изселят 100-150 000 души”.