Любопитно

На 25 октомври местим стрелките с час назад

Преминаването към зимното часово време тази година ще се случи на 25 октомври, неделя, в 04.00 ч. Тогава трябва да върнем стрелките с час назад, т.е. часът ще стане 03.00 ч. Така ще спим с час повече.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложие местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат до март дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време. След проведени дебати обаче, през декември 2018 г. стана ясно, че предложението не среща своевременната подкрепата на страните членки на ЕС. Желание има, но прибързаното решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите и много различни часови зони в ЕС. Затова прекратяването на смяната на часа беше отложено за 2021 г.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Въведено е и за да намали разходите за осветление.

Първоначално смяната на времето започва да се прави в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.