Денят Култура

На 06 януари Велико Търново отбелязва Богоявление и 172-годишнината от рождението на Христо Ботев

 

Велико Търново ще отбележи големия християнски празник Богоявление – Йордановден, а кулминация на събитията ще е традиционният ритуал по изваждане на кръста от р. Янтра.

Програмата започва в 9,00 ч. навръх 6 януари в катедралния храм „Рождество на Св. Богородица”, където ще бъде отслужена литургия, ще има и тържествен богоявленски водосвет.

В 10,30 ч. от катедралата потегля литийно шествие до площад „Цар Асен I”, в което ще се включи и кметът на Велико Търново Даниел Панов. Пред крепостта Царевец ще бъдат осветени знамената на НВУ „Васил Левски”, институции, организации и др. В 11,00 ч. шествието ще се отправи към кв. „Асенов”, за да достигне до Владишкия мост. Именно там богоявленският кръст ще бъде пуснат във водите на р. Янтра.

От 16.30 ч. , Община Велико Търново и родолюбивите организации в Старата столица  ще поднесат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев , по случай 172 години от рождението му. На ритуала са поканени кмета на гр. Велико Търново инж. Даниел Панов и председателя на Общинския съвет Венцислав Спиридонов.  В ритуала ще вземе участие и почетна рота на НВУ „Васил Левски“ . Инициатор на проявата е Общинският комитет „Васил Левски“

Припомняме ,че откриването на паметника на „Христо Ботев“  бе  на 02.06.2019г.  и се реализира със съдействието на кмета на града инж. Даниел Панов , Общински комитет „Васил Левски“ и ученици от ОУ „Христо Ботев“ в присъствието на много граждани, председатели на институции и неправителствени организации.