Култура Любопитно

На почивка Хисаря – потопете се в миналото и се насладете на лечебната вода

В подножието на Средна гора се намира малкото градче Хисаря. То се слави с голяма историческа стойност и затова тук често идват туристи от различни страни. В превод от турски името на града означава „крепост“.

Хисаря е известен преди всичко като град с множество лековити извори. В продължение на няколко века както обикновени хора, така и благородни чуждестранни благородници са посещавали градчето, за да подобрят здравето си.

Географското положение на града

Курортният град Хисаря се намира в Пловдивска област на България, на 40 км от областния център. От столицата София го делят 167 км. Туристите се шегуват, че идват тук „за да си починат от почивката на морето“. Населението на града не е голямо.

Поради факта, че Хисаря е с много добро местоположение, винаги има мек умерено-континентален климат, няма резки температурни промени и пориви на вятъра. Влажността е средно 70%. През зимата температурата не пада под нулата и малка снежна покривка не се задържа тук повече от един месец. В разгара на лятото в Хисаря никога не е по-горещо от +25 °C.

История на Хисаря

Още преди 1700 години на мястото на съвременния град се заражда първото селище, което бързо става известно благодарение на лековитите води, бликащи от множество източници. По време на царуването на римляните градът се превръща в процъфтяващ курорт с множество бани, украсени с мрамор, с добре обмислена водопроводна и канализационна система. Тук са идвали да почиват хора от целия Балкански полуостров.

Забележителности на град Хисаря

Този град е известен не само като известна болница. От историческа гледна точка в Хисаря също има какво да се види. Ето кои места можете да посетите:

Крепост

Руините на древната крепост са най-посещаваната атракция в града. Някога е било отбранително съоръжение с дължина повече от 2 км, но днес от него са останали само южната и западната порта. По дебелината на стените (и тя надвишава 2 м) може да се съди за предишната мощ и защитна функция на тази крепост. Камилската порта, която украсява входа на крепостта, представлява силует на две камили и изглежда много впечатляващо, като е прекрасен фон за снимки.

Амфитеатър

В града има руини на древен амфитеатър, които принадлежат към периода на античността.

Римски бани

3 Римски бани са чудесно запазени и се намират в парк Момина Сълза.

Парк Момина Сълза

В него се помещава императорската резиденция, уникална католическа църква до мюсюлманска джамия.

Християнски храмове

В града има няколко светилища, както действащи, така и изоставени.

Хисарска гробница

Тя е отлично запазена, за разлика от останалите четири открити в Хисар. Вътре има гробни камери, стълби, коридор с висок свод. Цялата вътрешна украса е украсена с цветна мозайка.

Археологически музей

Това интересно място, отворено 7 дни в седмицата, има 2377 интересни експоната.

Почивка Хисаря – курортната стойност на града

Всяка година хиляди хора идват за лечение в град Хисаря. Курортът разполага с 22 минерални извора, температурата на водата в които варира от +23 до +52 °C. Някои източници се намират директно в болниците, а други (като фонтана на площада) са със свободен достъп. Водата тук е с ниска соленост и е напълно без мирис и вкус. Местната вода се бутилира и се продава в цялата страна.

В балнеологичните центрове с помощта на чудотворните свойства на местната вода се лекуват заболявания:

Черен дроб и жлъчни пътища

Сърдечно-съдови заболявания

Кожни проблеми

Неврологични заболявания

Проблеми с пикочните пътища

Гинекологични проблеми

Ревматични заболявания

Заболявания на дихателната система

Почивката в Хисаря наистина си заслужава и статистиката показва, че градът е много ценен както от българи, така и от чужденци от цял свят. Ако търсите спокойно и красиво кътче, където да се отпуснете напълно, Хисаря няма да ви разочарова!

Платена публикация