Любопитно

На иновативен стан с вълнообразно бърдо тъче великотърновски майстор

„Чудо невиждано”-стан нарече най-новото творение на дърводелеца от Враца Тодор Цолов Валери Йотов от Велико Търново, майстор – тъкач от Самоводската чаршия.

Това е стан, който тъче черги пеперуди! На връх рождения си ден майстор Тодор Цолов зарадва самоводската школа по тъкане „Чудо невиждано” с този шедьовър на инженерната мисъл! Извивката на бърдото може да разсее и най-вглъбения майстор”, усмихва се Валери Йотов и сърдечно благодари на дърводелеца за стана. „Аз съм майстор-дърводелец, владея и още куп други професии. Станът с вълнообразното бърдо стана съвсем случайно като повечето неща в живота. Нещо като на шега. Ако не проработи ще го даря на някой музей като инженерна грешка”, поясни кратко и ясно с усмивка за иновативната си идея за Общинското радио Тодор Цолов, който е правил досега няколко стандартни стана.

Първите тестове на новата тъкачна машина с вълнообразно бърдо бяха направени, но предстоят още изпитания за стана, който е в ръцете на друг майстор на тъкането – Веселин Фесчиев.

Кремена Крумова – Попова