Култура

На Еньовден прастар обичай за здраве „оживява“ на Самоводската чаршия

За седемнадесети път Велико Търново ще отбележи на 24 юни Деня на лятното слънцестоене стоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди с празника „Еньовден на Самоводската чаршия“. Красотата на Еньовден се крие в българския дух, който се е запазил през дългите векове на развитие и повратности в историята. Необезпокоявани нито от времето, нито от действителността, традициите запазват своята мистична красота и навярно завинаги ще живеят по прекрасните земи на нашата родина.

Празникът на чаршията ще е започне в 10,30 ч. с ритуалното опушване с жарава от лечебни треви на Еньовския венец от 77 уханни билки, и минаване за здраве през него.

Тази година, заради кризата с COVID-19, дошлите на празника няма да могат сами да си откъснат билки от венеца. За желаещите да спазят традицията и да отнесат в дома си стрък от еньовския венец ще има предварително подготвени малки букети от лечебни треви, които ще се раздават на място. За доброто настроени на присъстващите ще има и хоротека.

При провеждане на празника ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, ще е осигурена социална дистанция и еднопосочно движение по Самоводската чаршия.

Отбелязването на Еньовден на Самоводската чаршия се организира от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.