Денят

На днешния ден е роден Никола Гюзелев

На днешния ден пред 1936 година в Павликени е роден великият ни български оперен певец Никола Гюзелев.

Баща му, Николай Гюзелев, по професия градинар, свирел великолепно на цигулка. Бил е самоук и дори сам си е майсторил инструменти. Майка му, Елисавета, била шивачка, но на младини играела в самодейни театри. Никола започва да пее от съвсем малък. Интересът му към операта се пробужда на 15 години, когато чува по радиото монолога на Борис от операта „Борис Годунов“ на Модест Мусоргски, в изпълнение на Едмонд Косовски.

През 1954 година Гюзелев завършва средно образование в София, а 4 години по-късно и Художествената академия със специалност живопис. От 1955 година започва да учи пеене при вокалния педагог Илия Йосифов, а докато следва, участва като солист в Академичния хор „Георги Димитров“ и в Ансамбъла за песни и танци при МВР.

През 1960 година Никола Гюзелев участва в прослушване за ангажиране на оперни певци за Германия по време на което го чува водещият български вокален педагог Христо Бръмбаров, който го убеждава да продължи обучението си при него. От 1960 е стажант, а от 1961 година – редовен артист в Народната опера. Дебютира там на 27 юни 1961 година с малката роля на Тимур в операта на Джакомо  Пучини „Турандот“.

Гюзелев е удостоен със златен медал от международния младежки фестивал в Хелзинки през 1962 година, а на следващата година – с първа награда и златен медал от II международен конкурс за млади оперни певци в София за ролята си на Филип II в „Дон Карлос“ на Джузепе Верди. През 1966 година жъне големи успехи със Софийската опера в Париж и при турнето си в САЩ.

За пръв път участва в постановка на сцената на театър „Реджо“ в Парма през 1968 година и има огромен успех с ролята на Атила от едноименната опера на Верди. През следващите години той работи предимно в чужбина, главно в Италия. През 1973 година в Техеран Гюзелев застава на една сцена със своя вдъхновител Едмонд Косовски. Този път в ролята на Борис Годунов е Гюзелев, а Косовски изпълнява Пимен.

От началото на 90-те години е директор на Българската академия на изкуствата „Борис Христов“ в Рим, където самият той се занимава с преподаване. През 1994 година отново в Парма Гюзелев получава наградата „Златен Верди“, отличие, с което малцина в света са удостоени. Сред отличията, с които басът е награден, са орден „Кирил и Методий“ – I степен, орден „Стара планина“ – I степен, Димитровска награда, призовете „Златна лира“, „Златна муза“, „Златно перо“, „Комендаторе на Република Италия“ и други.

Никола Гюзелев умира на 16 май 2014 година в София.

Днес, Летният театър в Павликени носи името на великия бас.