Култура Община

На концерт с 4 рояла и музиката на колосите Бах и Моцарт ще се насладят великотърновци

Впечатляващ по своя мащаб, съдържание и участници концерт ще зарадва и вдъхнови ценителите на класиката във Велико Търново на 30 юли от 21 часа – концерт с 4 рояла и музиката на колосите Бах и Моцарт. Проявата е част от Летния фестивал „Сцена на вековете“.

Създател и идеолог на проекта е Маестро Томислав Байнов, който заплени българската публика със своите “Концерти на 8 рояла”.

В желанието си да въвлекат ценителите в мистерията на музиката за 2, 3 и 4 рояла с четири и осем ръце, е създаден един уникален проект, който ще предостави на публиката изключително рядката възможност да чуе интегрално всички концерти от Бах за 3 и 4 пиана, както и единствените от Моцарт за 2 и 3 пиана с оркестър! Своебразен дебют за България, заслугата за който дължим на Маестро Байнов.

Първият в историята на музиката, който е композирал концерти за 2, 3 и 4 пиана с Streich Orchester, е един от най-великите композитори за всички времена – Йохан Себастиан Бах. Вторият е гениалният Моцарт.

Професор Томислав Байнов е български пианист и педагог, който от години гради впечатляваща кариера на германската и световна музикални сцени. През 1989г. заедно с още шестима свои колеги основава Клавирен ансамбъл „Байнов“. Център за изявите на състава е Южна Германия, но много скоро популярността му става международна.

Към проекта без колебание се присъединява още един световно признат творец – Маестро Йордан Камджалов. На магичната сцена в крепостта Царевец, известният диригент ще излезе със своя Genesis Orchestra.

ПРОГРАМА
Йохан Себастиан Бах
– Концерт за 4 пиана, Ла минор
– Концерт за 3 пиана, До мажор
– Концерт за 3 пиана, Ре минор
Волфганг Амадеус Моцарт
– Концерт за 3 пиана, Фа мажор
– Концерт за 2 пиана, Ми Бемол мажор

 

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.