Култура

„Началото бе Надежда“- изложба с живопис от първата картинна сбирка във Велико Търново

Изложба „Началото бе Надежда“ бе открита в Народно читалище „Надежда 1869“. Експозицията представя осем живописни творби на търновски художници от 30-те години до средата на миналия век. Изложените произведения са част от първата картинна сбирка в старата столица.  През 1955-а са дарени на градската художествена галерия. Творбите в изложбата „Началото бе Надежда“ са дело на Тодор Кръстев, Василка Еврова, Никола Танев, Георги Попов, Стоян Василев, Атанас Велев, Иван Христов и Иван Миланов. Картините представят гледки от Велико Търново, портрети на български дейци и майстори.

В навечерието на един голям празник за Народно читалище „Надежда 1869“ колегите от фонда при Художествена галерия „Борис Денев“ подбраха тези творби, които са дали началото на събирателната дейност в град Велико Търново. До идеята за създаването на картинна колекция, която прераства в последствие в художествена галерия, се стига години след основаването на читалището. Много от авторите в тази експозиция имат съществен принос за това. Художниците поставят началото на събирателната дейност в града. Тодор Кръстев привлича като учител в читалището Борис Денев. През 1937-а  се показват творби на 14 художници в постоянна изложба със свободен вход. Две години по-късно е открита художествената галерия към читалището. Ръководството му и Стоян Василев решават да се събират картини от различни автори. Избира се комисия, която да отговаря за дейността. Фондът се разраства през годините. През 1955-а те са дарени на първата градска художествена галерия в старата столица“,  припомни Николай Сираков, директор на Художествената галерия „Борис Денев“. Архитект Донка Колева, председател на читалищното настоятелство изрази благодарност за сътрудничеството с екипа на галерията. Тя припомни, че читалището заражда културния живот в старата столица преди век и половина.

Началото бе Надежда“ е част от множество инициативи, посветени на 150-тата годишнина от създаването на читалището. Търновци и гости на града могат да я посетят всеки делничен ден до 6 юни включително. На 7 юни /петък/ програмата ни продължава с други две изложби от старопечатния фонд на Народно читалище „Надежда 1869“ и читалище „Зора – 1869“ – с. Дичин . Ще има също майсторски изделия на клуба по битова култура. Очакваме и гости от Гърция, с които да споделим празника„, разказа арх. Донка Колева.

Диана Колева