Денят

Националното роудшоу „Пътят към твоя успех“ се състоя във Велико Търново

Велико Търново беше домакин на националното роудшоу „Пътят към твоя успех“.  Събитието се организира от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) с подкрепата на Община Велико Търново и с партньорството на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Преди официалния старт на събитието се проведе кръгла маса, в която участваха  кметът на старата столица  Даниел Панов и представители на компании, работещи в сферата на технологиите.

„Коментирахме средното, професионалното и висшето образование. Запознахме представителите на компаниите с новия бизнес център, който ще отвори в началото на лятото, обсъдихме  популяризирането на работата от вкъщи, както и ранното кариерно ориентиране на децата“, каза пред журналисти кметът Панов. По негови думи над 90 компании в старопрестолния град работят в IT сектора. „Велико Търново след София, Пловдив и Варна, е сред предпочитаните места, където се установяват млади хора, които могат да работят и да се развиват в сектора, а нашата задача е да популяризираме работата на компаниите, които предоставят тази възможност“, допълни кметът Даниел Панов.

Според зам.-кмета Нейко Генчев ролята на Общината е да създаде подходяща среда за правене на иновации и технологии – електронно управление, добра инфраструктура,  социален и културен живот. Той открои участието на Община Велико Търново в проектите „5G свързаност за умни градове“, чието изпълнение ще започне съвместно с Община Габрово наесен, и „Градим дигитален Търновград“, който се реализира съвместно с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, НВУ „Васил Левски“ и частния бизнес.

„Един от пътищата, по които Университетът  излезе от финансовата криза, бяха договорите с аутсорсинг компаниите“, отбеляза ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов и коментира, че ползите от срещите са двупосочни – както за преподавателите, така и за студентите. Ръководителят на висшето училище уточни, че има достатъчно място в корпусите на вуза, където могат да се настанят офиси на фирми от сектора.

„Целта ни е да разкажем защо нашата индустрия е добър работодател. Търново е град с чудесен потенциал за развитие на кадри, за развитие на индустрията. Броят на студентите е впечатляващ. Има профилирани училища и специалности във Великотърновския университет, които са релевантни на търсенията на индустрията“, обясни изпълнителният директор на AIBEST Наталия Георгиева. Тя е категорична, че пандемията от Ковид-19 е отворила вратата  на т. нар. отдалечена работа.  „Индустрията предлага работа на хора, които могат да си останат в града,  да работят оттук. Изкараните  средства те ще  влагат  в икономиката на Велико Търново и така децентрализацията може да се случи по-бързо и по-леко“, подчерта Георгиева.

Петър Торнев,член на борда на Асоциацията, съобщи , че  през 2021 година IT сектора е генерирал 6,1% от брутния вътрешен продукт на България.

По време на изложението младите хора ще се запознаха с развитието на високотехнологичната индустрия у нас, с кариерните възможности, които тя предлага, с подготовката и процеса по кандидатстване за работа и с професиите на бъдещето и търсените умения за тях. В края на събитието бяха организирани и специални работилници с ценни съвети за първите стъпки в IT кариерата.