Култура Община

Национална опера Букурещ представя операта „Риголето“ на Царевец

На 2 септември 2022 г. от 21,00 ч. на откритата сцена в крепостта Царевец Национална опера Букурещ (Румъния) ще представи операта „Риголето“ от Джузепе Верди.
Това е първото гостуване на престижната трупа на Букурещката национална опера не само на Летен оперен сезон „Сцена на вековете“, но и у нас.

Националната опера в Букурещ е институция към Министерството на културата на Румъния и е най-важната музикална и танцова сцена в страната.
Създадена е през 1921 г., и е наследник на Румънската оперна трупа, чието начало е поставено през 1885 г. от Джордже Стефанеску.

Първото представление на Букурещката национална опера е на 8 декември 1921, когато Джордже Енеску дирижира „Лоенгрин“ на Рихард Вагнер. Същата опера е поставена и на 8 декември 2021 г., с което е отбелязан вековния юбилей на културния институт.
В момента репертоара на операта включва над 40 световни и румънски заглавия, включително репертоар за деца.

Спектакълът на „Риголето“ е на световноизвестния опрен режисьор от австралийски произход Стивън Барлоу.

Мотивиран от желанието винаги да намира нови гледни точки към творбите, които поставя, и от факта, че европейската публика е възприемчива към смелите подходи, Стивън Барлоу предлага нова режисьорска концепция за творчеството на Верди.
Историята на Риголето – циничният шут на херцога на Мантуа, който поради безразсъдните си заговори губи собствената си дъщеря Джилда – се развива в Чикаго в началото на 1929 г. – ефервесентен период, както режисьорът нарича периода на забрана, свят, управляван от гангстери и доминиран от хазарта.

Стивън Барлоу е убеден, че този период най-добре определя опасния и тъмен свят на творчеството на Верди. Херцогът в постановката е подобие на Ал Капоне, а Риголето – неговия частен комик..

Атмосферата на тази епоха се подчертава и от сценографията, създадена от гръцкия художник Янис Таворис.

Диригент – Даниел Джинга

С участието на солисти, хор и оркестър на Национална опера Букурещ (Румъния).

След края на спектакъла, като подарък от Община Велико Търново за зрителите, ще бъде излъчено аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.