Коментари

Националната кампания за възстановяване историческото име на връх „Св.Никола” се разраства

Нова национална вълна на подкрепа получи идеята за възстановяване на историческото име на старопланинския връх „Свети Никола”. Това стана след потърсено от Историческия факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ съдействие от Негово Светейшество патриарх Неофит.  В писмо до него и целия Синод преподавателите молят за подкрепа на предложението си, което през миналата година изпратиха и до президента на България. Повече от десет години стотици родолюбци и специалисти от цялата страна правят подписки и настояват пред действащите президенти за извършване на справедливата промяна. За съжаление тя все още не е факт…и продължава да се отлага във времето.

    На връх  „Св.Никола” е построен Паметникът на свободата, а решението за това се взема на заседание на Учредителното събрание през 1879 година във Велико Търново. За първи път името му е променено през 1951 година на Столетов връх, а 26 години по-късно на „Шипка”.

„Силно се надявам, че най-после ще бъде възстановена историческата истина, защото в момента два върха носят името Шипка – по-високият „Св.Никола” и по-ниският „Шипка”, където стават решителните боеве на 9 и11 август по време на Освободителната война. Него възпява и Вазов в творбата си  „Опълченците на Шипка”, коментира  проф. д-р Петко Ст. Петков. Той се включи активно към инициативата през миналата година, когато издаде „Книга за върховете „Св. Никола“ и „Шипка“. По време на представянето й в различни градове известният историк получи подкрепа от колеги, граждани и различни други специалисти.

Като се присъединяват към многобройните радетели за връщане на исторически утвърденото име на върха „Св. Никола“, членовете на Факултетския съвет на Историческия факултет на ВТУ се обръщат към Вас, Ваше Светейшество, и към високопоставените митрополити – членове на Светия синод, с молба да изразите положително становище и да подкрепите предложението за възстановяване на историческото име на връх „Св. Никола“ пред президента на България, който има правомощия според конституцията да вземе съответното решение. Вашето застъпничество пред държавния глава ще има огромно значение за успеха на това благородно и справедливо начинание“, се казва в писмото на историците. Те припомнят още, че проф. Петко Ст. Петков е подарил екземпляри от монографията си на Негово Светейшество патриарх Неофит, на синодалната библиотека и на архиереите на двете прилежащи до светия връх епархии – Техни Високи Преосвещенства митрополитите Григорий и Киприан.

Надявам се на благосклонно отношение на светите отци към идеята за възстановяване на историческата истина за името на връх „Св.Никола”, защото на практика тя няма противници. Към нея се присъединяват постоянно хора от най-различни слоеве. Това е и шанс да покажем, че можем да направим нещо заедно по теми от общонационално значение, въпреки различията си. Успехът на инициативата ще бъде от полза и за развитието на културния туризъм”, коментира още проф. д-р Петко Ст. Петков. 

ПОДРОБНОСТИ ПО ТЕМАТА ЧУЙТЕ ОТ ПРОФ. Д-Р ПЕТКО СТ. ПЕТКОВ В ПРИКАЧЕНИЯ ФАЙЛ: