Култура

Национален цирк „София” пристигна във Велико Търново

Българският национален цирк „София” вече е във Велико Търново, а представленията започват на 4 май (четвъртък). Всеки делничен ден до 14 май, от 18:30ч., под купола на цирка, разположен на площадката на Медицинския институт на бул. Н. Габровски, великотърновци ще имат възможността да видят илюзии, дресировки на гълъби, котки, камили и питони; еквилибристика на першове, въздушни атракции и номерата на клоуна Румбата. В събота и неделя циркът ще предлага на зрителите две представления – от 16:00 и от 18:30ч., а 8 май (понеделник) ще е почивен ден.
Това е второто национално турне на цирк „София”, което минава през 15 града, а Велико Търново е втората спирка на артистите. През 2017-а се навършват 120 години от създаването на първия българския цирк. През 1897г. Петър Панайотов основава „Българско знаме”, а в него са участвали само български артисти.
„В юбилейната за българския цирк година, под купола на цирк „София”, ще се изявят само млади български артисти и наследници на славни родове и фамилии. 100 % български цирк е мотото на сезон 2017-а. Поканили сме артисти, които от години не са се изявявали на нашата сцена. Артисти, които в България още не познаваме, но чиито имена звучат с авторитет под куполите на едни от най-престижните европейски и световни циркове.”, заяви пред журналисти Драгомир Драганов , водещ и артистичен директор на „Български национален цирк София “

 
Дресура на гълъби, котки и камили, както и екзотичен номер с укротяване на питони ще представи Маргарита Наскинова. (на снимката е с 4-метровия питон Ахил) Тя е внучка на една от най-прочутите руски циркови артистки – укротителката на тигри Маргарита Назарова.

Крум Крумов – Трезор и неговата асистентка ще представят големи илюзии, а възпитаникът на Московското цирково училище – клоунът Румбата, ще забавлява малките зрители.


Под купола на цирк „София” великотърновци ще видят и Еми Велкова, която е дъщеря на Емилия Иванова – първата българка, записана в книгата на рекордите на Гинес за изпълнението си на четворно салто в акробатичния номер на легендарната трупа Кехайови.
С висша езда и дресура на понита ще се представи Свилен Кехайов. Той е наследник на известната конна трупа Романови.
Специално сформираното трио „София” ще възкреси жанра еквилибристика на першове. Любителите на цирковото изкуство ще могат да видят още въздушни атракции, представени от Леонсия Докузова. Своя дебют на българския цирков манеж ще направят Милен Колев и Сезгин Ахмедов  ( Strength Brothers) със силови еквилибристични номера.
Билетите за представленията на цирк „София” за деца до 16 години са по 10лв., редовният билет за възрастни е 15, а билетите в ложа са на стойност 20 лв. Великотърновци могат да се възползват и от промоционалните двойни билети – за дете до 7 години и възрастен, на цена 15лв.
И тази година, с подкрепата на Община Велико Търново, Национален цирк „София” е осигурил десетки безплатни билети за хора в неравностойно положение и деца от дневните центрове.
Национален цирк „София” е носител на Почетния знак на президента на Република България, пазител на голямата награда Златния клоун от Световния цирков фестивал в Монте Карло, завещан от легендата Кръстьо Първанов и първият български цирк – член на Европейската циркова асоциация.