Култура Община Спорт

Открит турнир събира над 25 Клуба по спортни танци във Велико Търново

Национален открит турнир по спортни танци ще се състои във  Велико Търново. Събитието е под патронажа на кмета  инж. Даниел Панов. Състезанието е три кръга и ще се проведе на 15 юни в ДКС” Васил Левски”. „Изгряващи звезди”– турнир за некартотекирани двойки, момичета соло и танцови формации стартира в 10,00 часа. Най-малките участници са деца на 4-5 години, които вече са усвоили основните стъпки на танците ча-ча-ча и джайв. Национален турнир към Българската федерация по спортни танци започва в 14,00 часа. В него се включват  картотекирани състезатели към Българската федерация по спортни танци на различна възраст в танцувални класове от Е до А , разделени в 16 категории. С начален час 18,30 е „Болярска купа 2019”. Участниците са разделени в 12 категории според възрастта им: деца 1, деца 2, юноши младша възраст и юноши старша възраст, младежи и състезатели над 19 години.

Общата продължителност на надпреварата е 12 часа.  В нея ще се включат между 25 и 30 клуба по спортни танци от цялата страна. Очаква се да пристигнат топ двойки на България, както и бивши шампиони и вицешампиони. 25 съдии, от които 7 с лиценз AN и 18 с лиценз А (най-високия съдийски ранг), ще определят победителите. За първите 6 места са предвидени медали, а състезателите в челната тройка ще получат купи и медали. Организатори са Клубът по спортни танци „Ксаниденс” с ръководител Николинка Колева, Българската федерация по спортни танци и община Велико Търново със съдействието на организационна група, в която членуват сем. Бистра и Пенчо Чаневи, сем. Карина и Александър Господинови.

Последният Турнир по спортни танци във Велико Търново е организиран преди 15 години. Интересът към спортните танци в областта нараства в последните две години. В „Ксаниденс“ тренират 100 деца. Преобладават момичетата, но момчетата са по-постоянни. Спортът изисква отдаване. Смея да твърдя, че дори най-малките ни участници са дисциплинирани и знаят защо са в залата. Лице на клуба ни е Ксандриниа Капелова. Тя има 4 шампионски и една вицешампионска титла.  Надяваме се двойките Христо Чанев  и Яна Господинова и Александър Елефтеров и Сияна Стойнова да са бъдещите шампиони на България. Всъщност турнирът в старата столица е само две седмици преди Държавното  първенство по спортни танци на 29-30 юни. Искаме да го превърнем в традиция за града. А защо не и да домакинстваме Държавното първенство„, разказа Николинка Колева, организатор на събитието и ръководител на  „Ксаниденс“.

Обиколихме доста градове в България и чужбина с децата. Навсякъде състезанията са прекрасни. Те са полезни  за младежите и за града. Така решихме да организираме турнир във Велико Търново. Нашата зала е доста по-просторна от повечето, в които сме били. Виждам и колко обогатяват децата. Тренировката им е доста сериозна. Те танцуват по 4 часа, но го правят с желание „, коментира кметът на Златарица Пенчо Чанев, един от родителите, спомогнали за осъществяването на събитието.

Диана Колева