Образование

Научна конференция за 150-годишнината на първата българска семинария – Петропавловската

Научна конференция по повод 150-годишнината от откриването на първата българска семинария – Петропавловската, организират Великотърновската света митрополия и Православният богословски факултет на Великотърновския университет. Форумът ще се проведе на 31 май от 10,00 часа в Петропавловския манастир. Представители на академичните среди, музейното дело, учителството, студенти, докторанти и постдокторанти  ще изнесат общо 24 доклада, свързани с изследвания за основатели и видни възпитаници на първото богословско училище у нас, съобщи деканът на факултета проф. Магдалена Легкоступ. Проф. Вера Бонева, проф. д-р отец Людмил Малев, проф. Диана Радойнова, гл. ас. д-р Росен Русанов са сред участниците в конференцията.

Събитието ще бъде открито с официални приветствия от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, ректора на Софийската духовна семинария Негово Високопреосвещенство Пахомий Браницки и декана на Православния богословския факултет проф. Магдалена Легкоступ.

„Това е не е просто научна проява. Това е взаимодействие,  обединени усилия както в подготовката на научния форум, така и в отбелязването на празника на българското богословско образование“, коментира проф. Легкоступ.

*****

Началото на Петропавловската семинария поставя Иларион Макариополски, който след възстановяването на Българската екзархия е избран за Великотърновски митрополит. Първи ректор на училището е Недю Жеков, а от 1878 г. Климент – епископ Браницки, по-късно Търновски митрополит.

За 12 години образователна дейност семинарията подготвя едни от първите високообразовани свещеници, учители, историци, езиковеди, политици, общественици и държавници. Сред тя са Неврокопски митрополит Иларион, Охридски митрополит Григорий, Иван Церов, Петър Пешев, Никола Станев, Йоаким  Бакалов, Стоян Костурков, Моско Москов, Христо Златоустов.

*****

Празничната програма  започва на 30 май в Петропавловския манастир с откриване на музейна сбирка за семинарията. Същия ден ще бъде представена пощенска марка, посветена на 150-годишнината на Петропавловската семинария. На 31 май е научната конференция, а на 2 юни ще бъде отслужена света литургия, заукопойно възпоменание на потрудилите се в духовната семинария.