Култура Любопитно

Играта на годината „Кингдомино” идва във Велико Търново

Играта „Кингдомино”, получила наградата, равносилна на Оскар за настолните игри, идва в старата столица. Ден, посветен на играта на 2017 г., подготвят от местната организация „Да играем”, на 18 ноември, събота, от 10:30 часа в „Cybar”. Входът ще бъде свободен. Идентично събитие ще се проведе и в София и Варна.

„Кингдомино” е семейно занимание с лесни и достъпни правила. Обяснява се бързо, подходяща е и за деца над 6 години, сподели за Общинското радио Ивайло Драганов. „Очакваме скоро да получим играта, идеята ни е в този ден – 18 ноември, да се запознаем заедно с хората с нея и правилата й”, поясни той.

Като проект на общността чувства организирането на събития, посветени на настолните игри, Ивайло Драганов. Той е част от ядрото на „Да играем” – запалени фенове на настолните игри от Велико Търново, които се събират всяка седмица, за да обсъдят бъдещите дейности и да поиграят заедно. На тези сбирки ходят най-редовните от тях. Трудно е на нови хора да успеят да влязат в темпото на геймърите, които се забавляват с доста сложни игри. „Искаме да променим това, да започнем да организираме по-отворени събития, насочени към нови хора и деца”, посочи Ивайло.

Силна година изпращат от „Да играем”-Велико Търново. Това лято те бяха част от Първия фестивал на настолните игри във Варна, организират и сбирки в Дома на хумора и сатирата в Габрово, а фестивалът „Настолен град” в Търново събра над 200 души в началото на 2017-а. „В Габрово всеки ден е пълно с деца, те винаги избират най-сложните игри. За нас е много важно да привлечем повече деца и семейства в тази общност”, каза още Ивайло Драганов. Той е сред организаторите на следващия фестивал във Велико Търново, предвиден за последния уикенд на месец февруари 2018 г. Мястото още се уточнява, но идеята е да бъде по-просторно, за да събере повече съмишленици, запалени по настолните игри.