Култура

Велико Търново ще отбележи Международния ден на настолните игри

Деня на настолните игри отбелязват в последната събота на месец април хора от цял свят. Инициативата идва от Съединените американски щати, а началото й е през 2012 година. За втора поредна година Велико Търново се включва в честването на празника, а организатори в нашия град са ентусиастите от фондация „Да играем”. Това ще се случи от 11 до 19 часа на 28 април, събота, в Клуба на програмистите, който се помещава в Европейския информационен център (бившия Пионерски дом). Томбола с награди и над 50 заглавия на популярни и не толкова популярни, но със сигурност – изключително интересни игри, са подготвили от „Да играем”, съобщиха за Общинското радио Цветомира Цанова и Ивайло Драганов от фондацията. За първи път ще могат да се резервират маси за игра на определени настолни игри, а идеята е заимствана от големите турнири, които се провеждат в Америка.

Най-вълнуващото разширение на изключително популярната игра „Катан” и класиката „Каркасон”, както и игрите „Седемте чудеса” и „Марс” са сред най-популярните заглавия, които ще бъдат на разположение на посетителите.

Семействата с деца е сред целевите групи, най-важни за фондация „Да играем”. Именно те бяха сред най-активните и по време на фестивала „Настолен град”, който организираха неотдавна в старата столица. Както професионалисти, така и любители, са поканени на събитието в събота. На всеки от тях ще бъде обърнато нужното внимание и обяснени условията на избраните от тях игри. Вход – свободен.