Култура Община

„Насред мегдана в Арбанаси” очаква над 1 500 участници, танцът „Калуш” – сред атракциите тази година

Над 1 500 участници от всички етнографски области в България ще се изявят в тазгодишното издание на Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси”. Събитието ще се проведе на 9 и 10 юни, а официалното откриване е предвидено за 10 часа сутринта в събота, съобщи в интервю за Общинското радио Грета Иванова от дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново.

Участниците ще се състезават в две форми на изява – песенно и танцово изкуство. Всяка форма се разделя в три възрастови групи – деца, младежи и изпълнители над 20-годишна възраст – за обработен и автентичен фолклор. Жури с председател проф. Асен Павлов, художествен ръководител на ансамбъл „Чинари”, ще оценява изпълненията, а награждаването е предвидено за късния следобед на 10 юни.

Една от големите награди е специалният приз на патрона на фестивала – кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. Носителят й ще получи плакет, грамота и парична премия. Предвидени са още награди на читалището в Арбанаси, ще бъдат раздадени и отличия за камерно изпълнение, както и две поощрения. Ще има и специални призове – на журито и на публиката.

Кметът на Община Велико Търново, съвместно с директора на Регионалния исторически музей в старата столица, подаряват за участниците излъчването на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” от 21:30 часа на 9 юни, събота. За гостите са предвидени и безплатни посещения на крепостта „Царевец”, Мултимедийния център „Царевград Търново” и на два музея в Арбанаси. Спонсорите на събитието са осигурили лакомства, а Община Велико Търново подарява на всеки един от участниците тениски и шапки за спомен.

Училище за рисуване и Улица на занаятите са сред съпътстващите събития в рамките на фестивала тази година. Посетителите ще имат възможността сами да си изработят гривнички, ще видят и как се плъсти вълна. Сред новите участници в занаятчийската улица се открояват гости от пловдивския регион – производители на автентични носии. Хоротека под вещото ръководство на проф. Асен Павлов ще зарадва зажаднелите за български народни танци. Тя ще се проведе от 19 часа на 9 юни, събота. От 16 часа на  следващия ден част от спектакъла си „Чакана любов” ще представят изпълнителите от формация „Търновска царица”.

Една от атракциите тази година е участието на групата за автентичен фолклор „Калушари” от село Хърлец, област Враца. Те ще представят пред публиката обредния танц „Калуш”, с който са вписани в националната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Чрез своите танци и наричания, чрез музиката и обредния реквизит, те демонстрират една сложна система от вярвания, в центъра на които стоят плодородието, изцерението и защитата. Вярва се, че калушарите притежават магически дарби.