Денят

Наследници на американския журналист Джанюариъс Макгахан посетиха Велико Търново

Наследници на американския журналист Джанюариъс Макгахан се срещнаха с кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов. Те са на посещение в България, за да видят местата, които техният прадядо е описвал като кореспондент на лондонския вестник „Дейли нюз” след Априлското въстание и по време на Руско-турската война от 1877-1878г., в която дори участва като доброволец.

Даниел Панов запозна гостите с историята, културата, икономиката и социалните дейности на старата столица.

„От историята знаем колко голям радетел за свободата на българския народ е бил Джанюариъс Макгахан и как благодарение на неговата журналистическа кореспонденция светът научава за Баташкото клане. Велико Търново е място, в което българският дух се усеща много силно и вярвам, че ще останете впечатлени както от крепостите Царевец и Трапезица и църквите, описващи българското Средновековие, така и свързаните със събитията около Освобождението и формирането на Третата българска държава Музей „Възраждане и Учредително събрание”, читалище „Надежда”, Пирамидата на Независимостта, Музей-затвор”, обърна се към гостите Даниел Панов.

Видният американски журналист има около 40 наследници, 14 от които са на посещение в България. Те са от три поколения и са жители на различни американски щати. Една от тях, Елизабет, е продължила професията на прадядо си. Други споделиха, че смелостта и куражът на Макгахан са повлияли и на техния живот. „Трудно е да не обикнеш България” отговориха наследниците на въпроса как се чувстват в страната ни.

Те са силно впечатлени и от друг момент от историята ни – спасяването на българските евреи. Преди да дойдат в България, правнуците на Макгахан са празнували 3 март с българите в Чикаго. Там е бил и първият им досег с българската култура, история и кухня.

Първата стъпка на четиринадесетте наследници на военния кореспондент по пътя му в България е била в Плевен. Те изразиха своите впечатления от Панорамата „Плевенска епопея”, защото прадядо им е отразявал всички важни сражения в Руско-турската война, сред които и най-продължителната и решителна битка – обсадата на Плевен. Макгахан е свидетел и на защитата на Шипченския проход, затова наследниците му са посетили и връх Шипка, както и града, под чийто връх са се водили най-важните битки за Освобождението ни.

Освен местата, свързани с дейността на Макгахан, наследниците са посетили и Долината на тракийските царе – разгледали са могилата Голяма Косматка. След това са преминали и през Розовата долина. Част от маршрута им са и Етнографският музей на открито „Етър” в Габрово и Трявна. Във Велико Търново ще имат възможността да се запознаят с историята, величието и красотата на старата българска столица, както и да наблюдават Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. Маршрутът им в страната ни включва още Елена,  Несебър, Созопол и Батак.

На 12 юни на официална церемония в Президентството Макгахан ще бъде награден посмъртно с орден „Стара планина“ I степен от президента Румен Радев. Наследниците споделиха, че орденът ще се съхранява в музея на прадядо им в родния му Ню Лексингтън, щата Охайо, където всяка година от 1978г. насам се провежда и фестивал в памет на журналиста. От същата година там се намира и паметник, създаден от скулптора Тодор Първанов, и той е поставен на гроба на Макгахан в Ню Лексингтън (копие е поставено и в Батак). А на паметника е изписано: „Макгахан – освободител на България“.

Организатор на посещението на наследниците на Макгахан в страната ни е Фондация „Ние, българите по света“ с председател Михаил Томов, по чиято идея преди две години е построен паметник на Васил Левски в Чикаго.