Поминък

Наследник на стар колбасар създаде марка на името на баща си

„Бай Найден” е най-новият бранд сушено-сухи мезета на великотърновския месар Иво Михайлов. Хората по ресторантите го познават най-вече като изкусен майстор на добре приготвените сурови кебапчета и кюфтета. Но от близо година той разработва и нови рецепти за тънки мезета.

„Каквото съм научил от моя баща – Найден Стоянов, стар колбасар, работил като главен майстор в несъществуващия вече „Родопа”, това съм приложил в новите продукти и съм го доусъвършенствал. Повече от година правя разработки. Правих куп почерпки, приемах всякакви консултации, мнения. Само слушах и си вадих изводи сам. Вкусът на всеки продукт е различен. В единия надделяват подправките, в другия чесъна”, пояснява наследникът.

Той предлага на пазара домашен суджук, калугерско месо, селска сушеница и болярски бабек. Сухи мезета, приятни за консумация. Казва, че намирането на пазари са най-трудни в този вид бизнес, но смело ще опита да ги предложи на вериги-магазини, бутикови магазинчета и ресторанти.

„И рецептата, и технологията, и месото са важни при направата на мезетата. Използвам свинско месо и подправки. И според зреенето месото има различен вкус и плътност. Тайно от баща ми съм разработил продуктите. Използвах негова рецепта, но не му казах. Затова са и на негово име. Приятно се изненада и той. Като ги опита за първи път, каза че много му е харесало. Иначе ме подкрепя във фирмата, психически. Вече е стар, за да участва активно и той в процеса”, пояснява още мъжът.

Баща му, Найден Стоянов е стар майстор – колбасар. Създава собствена фирма след промените. От 2012 година синът му – Иво Михайлов е поел бизнеса.

Кремена Крумова – Попова