Икономика Политика

Народният представител Людмила Илиева: Кодексът на труда не отговаря на съвремието

Депутатът от ПП-ДБ Людмила Илиева участва във Велико Търново в работна среща със строителния бранш, организирана от областното представителство на Българската строителна камара. Основна тема бяха многобройните проблеми в сектора, задълбочавали се в условията на форсмажорни външни и вътрешнополитически обстоятелства, служебно управление, инфлация и липса на приет държавен бюджет.

В перото за капиталови разходи на новия бюджет да бъдат заложени средства за индексация на договорите в строителството, настояват от Камарата. У нас има разработена Методика за индексирането им, която от бранша оцениха като добра. Те обаче настояват и за правилник за нейното прилагане, тъй като към момента е с по-скоро пожелателен характер.

Единствено Министерски съвет може да предлага Закон за държавния бюджет, затова Людмила Илиева се ангажира да проведе среща с министъра на регионалното развитие, на която да изложи аргументите на бранша. „Ще заостря вниманието също и на колегите си в бюджетната парламентарна комисия и в комисията по регионално развитие“, заяви Илиева. Великотърновският народен представител изрази надежда да се намерят средства в условията на ангажимента за 3-процентов бюджетен дефицит и сподели мнението си, че „затягането на колана“ няма да стане за сметка на капиталовите разходи.

Сред останалите искания на предприемачите са облекчени условия за достъп до пазара на труда у нас на работници от трети страни, извън ЕС. В момента подготовката на документите на такъв  човек отнема около 4 месеца, а гладът за работна ръка в строителството е сериозен, споделиха представители на местните фирми.

„Още в  предходното Народно събрание внесохме такъв законопроект“, информира Людмила Илиева и допълни: „За съжаление, заради краткия живот на предишния парламент, законопроектът не успя да види дневен ред. Сега отново ще се заемем с тази задача, за да се реши проблема, който днес и вие поставяте“. Народният представител информира също, че отново актуално бе и предложението на ДБ от миналия мандат, за въвеждане на електронна трудова книжка. Сега вече то е прието, а това значително ще облекчи и работещите, но и самите работодатели.

Кодексът на труда е на по-голяма възраст от повечето участници в срещата, отбеляза юристът и народен представител Людмила Илиева:

„Затова и толкова много е допълван и изменян, и въпреки това не може да бъде съвсем адекватен. Глобално погледнато, е нужно едно разумно, всеобхватно и търпеливо изясняване какво точно трябва да съдържа един изцяло нов Кодекс на труда. За да отговаря, както на съвремието със съвсем новите професии, които вече съществуват, така и на целта, работникът да бъде стимулиран сам да повишава квалификацията си, за да е полезен за себе си, работодателя и обществото“.

На срещата бе споделена и необходимостта, която в бранша виждат от един отделен Закон за строителството, който  да обхваща целия процес на проектиране, строителство и надзор.