Община

Направиха първата копка на Кризисния център за лица във Велико Търново

Първата копка за изграждането на Кризисен център за лица във Велико Търново е поредното доказателство, че сме сред водещите градове по усвояване на европейски средства, каза при старта на строежа днес Ганчо Карабаджаков – заместник-кмет на община Велико Търново. На официалната церемония той сподели, че старата столица ще продължи да бъде лидер в България по комплексно предлагане на социални услуги.

„Постижение, с което сме пример за всички останали общини в страната”, подчерта Карабаджаков. Той припомни, че в двете иновативни къщи на ул. „Драган Цанков” в старата столица всестранна подкрепа ще получават хора, останали без домове, заради бедствия и аварии, както и пълнолетни лица, станали жертва на насилие и трафик. „Освен сигурна среда за възстановяване, в кризисния център за лица те ще получават и психологическа, юридическа и индивидуална помощ”, каза на тържеството за направа на първата му  копка  заместник-кметът.   Представителят на фирмата изпълнител Лъчезар Лалов подчерта, че това е иновативен проект, какъвто не е изпълняван в региона. Той обясни, че това са така наречения „пасивен” тип къщи. Те ще бъдат изпълнени с най-модерни технологии. Ще притежават топлоизолационни системи, фотосоларни инсталации и други екстри, които ще доведат до икономии в издръжката на Кризисния център за лица.

Изграждането на двете иновативни къщи се финансира по проект на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 година”. Дейностите са на стойност 2 169 123 лева, а продължителността им е 30 месеца. Бенефициент на проекта е Община Велико Търново. Първата копка на строежа направиха Ганчо Карабаджаков и Лъчезар Лалов. На официалната церемония водосвет отслужи свещеноиконом Славчо. Част от нея бяха директорите на общинските дирекции „Проекти и програми“ и „Социални дейности и здравеопазване“ Мариела Цонева и д-р Диляна Вачкова, представители на фирмата изпълнител, на държавни институции и социални услуги. Крайният срок за реализация на обекта е 17 юли 2019 година.