Култура Любопитно

Направете си сами лампа, приканва Николай Табаков

Известният майстор на ръчно правени лампи Николай Табаков ще гостува във Велико Търново. Той ще направи уъркшоп за публиката и ще помогне на всеки желаещ да си направи уникално светещо тяло. Табаков осигурява всички материали – метална рамка и специална непалска рисувана хартия, с вградени семена, власинки, цветя.

„Всеки ще си направи сам лампата. Ще си направи сам красота и светлина. Както обичам да казвам ще дойде с ръце в джобовете и ще си тръгне с уникален подарък. И ще се забавлява”, казва Табаков.

Поводът да дойде във Велико Търново е и покана от местен клуб, където ще изнесе концерт с групата си „Блус Трафик”. С нея има зад гърба си 20-годишен съвместен проект. Вече имат издаден албум и нов клип.

Страстта на Николай Табаков към лампите е от преди 10 години. Тогава работи в ателие за ръчно правени свещи. Имало и марокански лампи, които го впечатлили, изработени от кожа и метал.

„Докато ги гледах реших, че и аз мога да направя нещо подобно. И така, купих тел, взех електрожен, започнах да заварявам… и се получи. Изработих две-три конструкции, но си изгорих сериозно очите и няколко дни не можех да виждам нищо. След това около три месеца телта седеше у дома, подритвахме я с жена ми и все още нямах идея какво точно ще направя от нея. След като се специализирах направих повечко и разнообразни лампи, и ги представих на изложба. Нещата ми се харесаха, което ме вдъхнови да продължа да работя. Изработвам лампи, защото играта с формата и светлината ме забавлява”, разказва винаги за началото Николай, който е родом от Дупница.

Той припомня, че цената за изработка на едно светещо тяло в уъркшопа е 60 лева. Събитието ще се проведе на 20 януари /събота/ в ”Школата”, място за срещи, практики и творчество, на бул. „България” №29 във Велико Търново. Старата столица е един от първите градове от едномесечното турне на майстора на лампи Николай Табаков, който ще прави уъркшопове из цялата страна.

Кремена Крумова – Попова