Съд

Наложиха мярка „задържане под стража“ на двама сръбски граждани, обвинени в трафик на чужденци

След проведено открито съдебно заседание на 10.07.2023 г. по ЧНД 968/2023 г., състав на Районен съд – Велико Търново взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на М. Н. (р.2000г.) и В. С. (р. 1983г.) – и двамата граждани на Република Сърбия.

Същите са с повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Велико Търново за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 пр. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1. и вр. чл. 20 ал. 2 от НК (подпомагане на чужденци да преминат страната в нарушение на закона), по което НК предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и между 5000 и 20 000 лева глоба.

Искането за взимане на мярката е внесено от Районна прокуратура – Велико Търново и бе поддържано от наблюдаващия прокурор в открито съдебно заседание с мотива, че е налице обосновано предположение, че двамата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени, факта, че те нямат постоянен адрес в България, нито близки или роднини, което създава предпоставка за това да се укрият, а също така и факта, че М. Н. има предишно осъждане в Република Сърбия (за друг вид престъпление) и е излежавал ефективно присъда.

Служебните защитници на подсъдимите поискаха по-леката мярка за неотклонение „парична гаранция“, което искане обосноваха с това, че и двамата обвиняеми са направили самопризнания, оказват съдействие на разследващите органи и са изразили готовност да се явяват на заседанията, когато делото достигне съдебна фаза.

Съставът на Районен съд – Велико Търново намира, че са налице всички предпоставки по чл. 63 от НПК за взимане на мярка „задържане под стража“ и уважи направеното искане от Прокуратурата.

Определението на Районен съд – Велико Търново подлежи на обжалване в тридневен срок пред Окръжен съд – Велико Търново.