Култура

Най-легендарните имена в българското пещерно дело у нас представя изложба във Велико Търново

Велико Търново е третият град след Банско и София, който има късмета да бъде домакин на фотоизложбата „Когато се наливаха основите”, посветена на 88 години пещерно дело в България. В експозицията са запечатани уникални моменти на три поколения деятели, изследващи осмия континент на Земята – пещерите. Събраният снимков материал от 20-те до 70-те години на миналия век илюстрира най-легендарните имена в българското пещерно дело у нас, посветили живота си на най-непознатото място за човека – пещерите. „Посетителите ще могат да видят големия ентусиазъм на първопроходците – боси, кални, в експедиции, както и един от най-елегантните учени – проф. Буреш”, коментира в интервю за Общинското радио Евгени Коев, преподавател по география в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” и председател на пещерен клуб „Дервент”. Интересно е, продължава мисълта си Коев, че проф. Буреш винаги е носел капела, вратовръзка и бастун, дори в лодката за изследване на пещерни езера. Друго любопитно име, присъстващо в изложбата, е това на Ани Петрова. „Тя е първата жена в  света, която преминава границата от хиляда метра надолу в земята. Тя е една от доайените в българското пещерно дело в момента”, допълни Евгени Коев.

Изложбата „Когато се наливаха основите” предлага на своите посетители и мултимедийна презентация с допълнителен снимков материал, който представя съвременните постижения в спелеологията у нас.

За най-любопитните посетители на експозицията може да бъде организирана и беседа. Желаещите да се запознаят с историите, стоящи зад представените снимки, могат да се обадят поне ден или два предварително на тел. 0889/ 71-01-88.

Изложбата е отворена за посетители до края на месец юни, с изключение на периода от 14 до 16 юни.

Експозицията„Когато се наливаха основите” се организира от Община Велико Търново, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, ученически спелеоклуб „Проф. Рафаил Попов” и Пещерен клуб „Дервент” при ТД „Академик-ВТУ”.