Община

Над 80 млади художници участват в Годишната студентска изложба на ВТУ

Четвъртокурсничката Гергана Йовчева от специалност „Стенопис“ спечели наградата на Община Велико Търново по време на откриването на Годишната студентска изложба на Великотърновския университет. Паричната премия връчи зам.-кметът Ганчо Карабаджаков. Над 80 млади художници с повече от 600 произведения участват в традиционната изява на Факултета по изобразително изкуство. В категорията „Графика” беше отличена Даяна Катинова. В „Графичен дизайн и визуални комуникации” призът отиде при Мила Веселинова. В категория „Живопис” бяха наградени Ивелин Георгиев и Надежда Златкова, за скулптура бе възнаграден Николай Джамперски, а за стенопис за пореден път сертификата грабна Пламен Кондов. В категория „Рисунка” за най-добри бяха определени Руслана Евтимова и Нуркан Нуф. С наградата на ректора бяха удостоени Виктория Николова и Катрина Александрова, а за  курс на годината беше обявен класът на доц. Пеньо Пенев по изящни изкуства, графичен дизайн и визуални комуникации – IV курс.

Водещи преподаватели на студентите са доц. Христо Керин, доц. Светослав Косев, доц. Красимир Карабаджаков, Мартина Караиванова, проф. Стефан Лютаков, доц. Младен Младенов,  доц. Костадин Млячков, проф. Николай Иванов.

„Нещата са много равностойни и за нас беше ужасно трудно да номинираме и да изявим определени автори. Това, което ни водеше, беше да не подчертаваме толкова емпиричния опит, придобит от всеки студент по време на обучителния процес,  а да акцентираме на неговата физиономия като утвърден творец на базата на придобития опит”, подчерта в приветствието си зам.-деканът на факултета доц. Владимир Аврамов.

„Прекрасните творби, които имах възможност да разгледам, говорят за много труд, положен от страна на студентите през годината, за професионалната работа на преподавателите, за мотивиращата им подкрепа и не на последно място за вашия талант”, каза зам.-ректорът проф. Розалия Кузманова-Карталова. „С гордост разглеждах творбите и за мен това са впечатляващи резултати – знак, че тук се намират бъдещите водещи творци на България. Това за мен е безспорно”, заяви проф. Кузманова.

Творбите са подредени в сградата на Факултета по изобразително изкуство.