Прокуратура

Над 70 прокурори, следователи и служители протестираха пред Съдебната палата във Велико Търново

Над 70 прокурори, следователи и служители от Апелативната, Окръжната и Районната прокуратура излязоха на протест пред Съдебната палата във Велико Търново и заявиха своята подкрепа за главния прокурор след вчерашния опит за посегателство срещу Иван Гешев и неговото семейство.

„Внушенията за конспирация са абсурдни. Искаме да осъдим този грозен, брутален терористичен акт, който освен, че е тежко умишлено престъпление  – е  и опит за натиск върху съдебната власт“,  заяви апелативният прокурор Таня Недкова.

„Актът може да бъде окачествен като терористичен срещу главния  прокурор и неговото семейство. Очевидно е, че посегателството не е насочено нито само срещу него, нито само срещу семейството на главния прокурор. То е удар срещу съдебната власт, в частност срещу прокуратурата. То е удар срещу българската държавност. Всеки такъв удар няма как да не предизвика нашето възмущение и същевременно нашето желание и в бъдеще да продължим да работим, както сме работили досега, подчинявайки се само на Конституцията на Република България и на законите. Моето мнение, на колегите и служителите  е,  че до този акт се стигна след като години наред се правят опити прокуратурата да бъде подчинена на влияния на политически и икономически гърбове, да бъде извадена от подчинението на закона и да бъде вкарана в схеми на определени лица, които целят да реализират своите интереси извън закона. Това няма как да се случи и с такива актове няма да ни подчинят“, каза зам.-апелативният прокурор Светослав Калчев.

Окръжният прокурор  Христо Христов  изрази възмущение от липсата на държавност в момента. „Това е не само опит за убийство на г-н Гешев и неговото семейство, това е опит за убийство на главния прокурор , който е начело на  институция в държавата, т.е. имаме нападение срещу самата държава.  Трябва някои хора да се замислят защо се стигна дотук, защо в нашата държава имаме  над 18 държавни регулаторни органа, които са без членове, защо нямаме нов Висш съдебен съвет, защо от 2 години нямаме главен инспектор на Инспектората и инспектори, защо Конституционният съд работи без членове, защо от 2 години нямаме редовно правителство. Това говори, че трите власти – съдебната, законодателната и изпълнителната – не работят заедно, а те са трите колони на държавата. Без трите власти да работят заедно, се стига до чувство на безнаказаност у всички“, коментира окръжният прокурор Христо Христов.