Денят Образование

Над 70 експерти от 6 държави дискутират в НВУ отбранителните технологии

Повече от 70 експерти, преподаватели и учени от шест държави участват в Международната научна конференция на тема „Отбранителни технологии“, която започна във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Гости от военни и цивилни университети от Полша, Румъния, Латвия, Гърция и Хърватска, преподаватели от Военния университет и Военна академия „Г.С. Раковски“, представители на Министерството на отбраната и на военни поделения в страната представят усъвършенствани и нови технологии в сферата на отбраната.

24 са чуждестранните гости, които се включиха в двудневния форум и те са от Военнотехническата академия „Фердинанд I“ в Букурещ и Военновъздушната академия „Хенри Коанда“ в Брашов в Румъния, от Университет по военни науки и Военния университет по технологии във Варшава, Полша, Академията по технологии в Латвия, Хърватската академия по отбраната „Д-р Франьо Туджман“ в Загреб, Гръцката сухопътна академия в Атина и университета „Спиру Харет“ в Румъния.

„Ще работим в шест секции, които са посветени на сигурността и отбраната, на киберсигурността, социалните науки, геодезията, на комуникационните и компютърните технологии и на темата „Въоръжение, технологии, логистика“, коментира полк. доц. д-р инж. Чавдар Минчев, който е зам.-декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет.

„Изключително горд съм да посрещна в Шумен и да приветствам всички наши партньори. Вярвам, че само заедно можем да търсим и да намерим отговорите на тези толкова ключови въпроси, свързани с отбранителните технологии. В съвременния 21 век те са важни и за защитата на всяка страна, но и за света“, каза при откриването на конференцията началникът на Националния военен университет бриг. генерал Иван Маламов, който даде старт на форума.