Денят Култура

Над 70 души слушаха „Житното зърно“ от Учителя Петър Дънов

Над 70 души присъстваха на първото публично четене на неделна беседа от Учителя Петър Дънов в Голяма зала на Община Велико Търново, в неделя. Мария Христова от Общество „Бяло братство” прочете беседата „Житното зърно“, от поредицата „Сила и живот”, втората стенографирана публична беседа на Учителя. Той я изнася на 5 април, 1914 година пред гражданството в София. За час присъстващите се „потопиха” в едно красиво божествено послание за духовно прераждане на българския народ и разсъждаваха върху филофосията на Великия българин.

„Житното зърно е емблема на човешката душа. Ако можехте да разгърнете листата на житното зърно,  да проследите историята му щяхте да разберете историята на човешката душа. Както то пада и умира, както то пониква и израства и дава семе, същото става и с човешката душа. Може би пред вас то е скромно и няма никаква цена, но има сила, възможност, дух на самоотричане, с която сила то храни себе си и другите. И когато седнете на трапезата, не мислите никак за житното зърно. Не знаете каква радост внася във вас, не знаете неговия произход, хората не го оценяват, кокошките също. Никой не го оценява. Но то е една велика загадка в света. То е емблема на живота и ако вземем българската буква Ж, с която начева думата, тя напълно съответства. Долу две крачета – корени, две крачета горе – две клончета. Когато го посеем, то ни показва накъде трябва да се стремим. Към оногози, от когото сме излезли, към Бога. Да се стремим към Бога означава, че трябва да вържем храна към света, да помагаме и да се жертваме към своите ближни, както житното зърно”, е само малка част от посланието на Дънов към хората, част от неделната му беседа „Житното зърно”.

Заради проявения голям интерес,  от Общество „Бяло братство” организират на 11 февруари във Велико Търново второ публично четене на неделна беседа от Учителя Петър Дънов.

Кремена Крумова – Попова