Община Спорт

Над 500 състезатели от 35 държави пристигат за Европейското първенство по спортно ориентиране

Над 500 състезатели от 35 страни ще вземат участие в Европейското първенство по спортно ориентиране, което ще се проведе от 28 юни до 1 юли във и в околностите на Велико Търново. Сред участниците, освен спортисти от европейски страни, ще има представители на САЩ, Нова Зеландия и Австралия, съобщи Григор Караиванов, секретар на състезанието. Трите най-важни старта през годината за най-добрите млади ориентировачи в цяла Европа ще се състоят във Велико Търново, Елена и Лясковец. Те ще се състезават в четири основни групи – момичета и момчета до 16 и девойки и юноши до 18 години. Първенството стартира със спринтова дистанция на 29 юни, петък, от 10 часа на крепостта Царевец. Движението ще бъде отбито, а крепостта – затворена за туристи, акцентираха пред журналисти днес организаторите на престижното спортно събитие. Награждаването на тримата най-добри състезатели ще бъде от 12:15 часа в района на финала. С дефиле на всички участници от 17:30 часа в Летния театър в парка „Марно поле” във Велико Търново ще бъде официалното откриване на събитието. Награждаване на 6-те най-добри състезатели във всяка група от спринтовата дистанция ще се състои час по-късно на същото място.

В следващия ден център на състезанието ще бъде еленското село Мийковци. От 10 часа ще бъде даден стартът на дългата дистанция, а официалното награждаване е предвидено за 19 часа в Калоянова крепост. Тримата най-добри състезатели ще бъдат наградени  и аплодирани от зрителите в 14:30 часа в района на финала (с. Мийковци).

Последният ден е атракцията на състезанието, посочиха организаторите. Стартът на щафетата ще бъде в района на Петропавловския манастир край Лясковец, награждаването на отборите-победители е предвидено  за 13 часа, а официалното закриване на първенството ще бъде на сцената край Лясковския манастир. В щафетата ще участват по трима състезатели от държава.

Отборът на България в Европейското първенство ще бъде представен от 15 състезатели и двама треньори. Всеки желаещ, може да провери онлайн резултатите на сайта на първенството – www.eyoc2018.eu. Най-добрите състезатели ще могат да бъдат проследени в реално време (GPS проследяване), ще бъдат на разположение карта и състезателен маршрут. Ще бъде инсталирана и камера на живо на финалния коридор, която ще бъде насочена към финиширащите състезатели. Всички официални резултати, GPS-повторение и карти ще бъдат обявени всяка вечер на сайта на Европейското първенство.

Организатори на спортното събитие са Спортният клуб по ориентиране „Трапезица 1954”-Велико Търново, съвместно с Българската федерация по ориентиране, Общините във Велико Търново, Елена и Лясковец, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и организационен комитет, съставен от най-добрите съдии и ръководители от цяла България.

„Царевец е голямо предизвикателство за ориентировачите на световно ниво”, посочи Георги Карталов, технически ръководител на Европейското първенство по спортно ориентиране. Той допълни, че преди години крепостта е била оценена като локация номер едно за място за провеждане на състезания от такъв тип. „За нас е изключително удоволствие да бъдем домакини на такъв форум. Това е признание за Велико Търново, за упоритата работа на двата спортни клуба, които постоянно изпращат свои кадри в международни форуми”, акцентира Георги Давидов, главен експерт в дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново. Той благодари за сътрудничеството на Областната дирекция на МВР в старата столица. „Без тяхна помощ такова първенство не би се случило”, допълни Давидов.

Велико Търново за първи път домакинства форум от такъв ранг, категорични бяха организаторите.