Община

Над 50 000 великотърновци и гости на града събра есенният празник на Самоводската чаршия

Над 50 000 жители и гости на Велико Търново събра есенният празник на прочутата Улица на занаятите в старата столица. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и  Фестивалът на занаятите се проведе от 18-ри до 23-ти септември и колоритно съчета традициите, разнообразна музика, приложните и съвременни изкуства. В продължение на шест дни, въпреки кризата с COVID-19, чаршията  бе обагрена с много цветове, усмивки и емоции и се превърна в притегателно място за разходки и забавления на малки и големи.

Събитието бе организирано за десети път от Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” и Община Велико Търново, а партньори в тазгодишното издание бяха Къща-музей “Емилиян Станев”, „Бритос“ ЕООД,,“ЛАКТИМА“ ЕАД,  ВЕЛУКС Вендинг ООД, Еконт Експрес, „Different Media“, Хляб & Приятели, и др.

Във Фестивала на занаятите се  включиха 70 творци от цялата стана, а майсторите от Архитектурно-етнографски комплекс  „Самоводската чаршия“ демонстрираха съхранените от тях старинни технологии пред гостите на празника.

179 бяха участниците във вечерните концерти, пърформансите и цирковите представления. За първи път в организацията и провеждането на фестивала се включиха доброволци – ученици и студенти от Велико Търново и София

Уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново бе допълнително подсилена с разноцветна украса от 320 хвърчила.

Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” благодари на всички съорганизатори, спонсори, участници и гости на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите, които заедно направиха събитието една вълшебна и красива емоция в началото на есента.

Очаквайте скоро нови вълнуващи изненади и събития на Архитектурно-етнографски комплекс „Самоводска чаршия“ във Велико Търново!